Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Lösning klar för nytt familje-BB i Malmö

Det ser ut att bli ett familje-BB i Malmö – till slut. Den segslitna lokalfrågan är på väg att lösas så att familjerum kan inrättas nära förlossningsavdelningen. Om flyttkedjan går i lås kan ombyggnad påbörjas nästa höst.

Om RMC flyttar ut från kvinnokliniken kan de nya familjerummen byggas precis ovanför förlossningsavdelningen.Bild: Albin Brönmark
Då slipper nyförlösta mammor sättas i taxi till Lund om de vill ligga kvar tillsammans med sin familj. För Socialdemokraterna i Malmö innebär det att man klarar ett tungt vallöfte, om än på övertid.
Regionfastigheter har, till slut, hittat nya lämpliga lokaler till RMC (Reproduktionsmedicinskt Centrum) som idag bor trångt i kvinnokliniken. Verksamheten ska flytta ihop med Centrum för sexuell hälsa, troligen i nya lokaler i Triangeln hösten 2019.
Om RMC flyttar ut från våningen ovanför förlossningen, kan den enkelt byggas om till tolv BB-rum med plats för nya familjer.
– Vi har uppdrag att hitta nya lokaler åt dessa två verksamheter, men det finns inga hyresavtal tecknade ännu, säger Linda Strömbäck, chef för Regionfastigheters externa hyresverksamhet.
Malmö hade tidigare ett familje-BB på patienthotellet men det stängdes 2012 av besparingsskäl.
Sedan dess har många nyblivna mammor vittnat om negativa upplevelser av taxiresorna till Lund, och en del blivande föräldrar har valt bort att föda i Malmö för att det saknas familje-BB.
Socialdemokraterna i Malmö lovade inför valet 2014 att öppna familje-BB under denna mandatperiod. Den rödgröna regionledningen har avsatt 18 miljoner kronor för ändamålet. Men bristen på lokaler såg länge ut att spräcka vallöftet.
RMC, som utreder och behandlar ofrivillig barnlöshet, har länge velat flytta. Men Regionfastigheter har gått bet på att hitta nya lämpliga lokaler i närheten av sjukhusområdet. Centrum för sexuell hälsa har varit trångbodda på Claesgatan. Båda verksamheterna ser samarbetsfördelar, så nu blir lösningen nya gemensamma lokaler.
På onsdagen ska Sus-nämnden klubba förslaget om att samlokalisera RMC och Centrum för sexuell hälsa i externa lokaler, som medför högre hyra. Det slutliga beslutet tas i regionstyrelsen.
Gå till toppen