Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Malmö stad river avtal efter sfi-fusket – tar över 600 elever direkt

Malmö stad häver avtalet med Astar och tar direkt över knappt 600 elever på svenska för invandrare. Dessutom tar Malmö stad direkt över ett tjugotal anställda från det fuskutpekade utbildningsföretaget.

Malmö stad häver avtalet och tar över företaget Astars ungefär 600 sfi-elever i Malmö.Bild: Patrik Renmark
Under våren har en härva nystats upp runt två stora skolföretag som har saltat sina räkningar för svenska för invandrare, sfi.
Hermods tog betalt för 65 procent behöriga lärare, men i själva verket var 65-80 procent av lärarna obehöriga.
– Det här är stöld av skattepengar, har kommunstyrelseordföranden Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) sagt tidigare till Sydsvenskan.
Läs mer: Malmö stad polisanmäler företag efter sfi-fusk
Så sent som 27 april sparkade utbildningskoncernen Academedia tre chefer vid Hermods i Malmö.
Redan den 9 april hotade Malmö stad att häva avtalet med utbildningsföretaget Astar. Astars ägare, Thoréngruppen, har erkänt att Astar i Malmö ”medvetet och under längre tid” har skickat felaktiga underlag om sfi-undervisningen till Malmö stad.
Enligt Malmö stads tidigare beräkningar har kommunen överfakturerats med 7,6 miljoner kronor från Astar. Redan i mars polisanmälde Malmö stad Astar för bedrägeri.
Malmö stad har fortsatt att räkna. En uppdaterad kalkyl visar, enligt Malmö stad, att Astar är skyldigt Malmös skattebetalare minst 34 miljoner kronor.
En månad har gått sedan 9 april. På tisdagsmorgonen offentliggör Malmö stad att avtalet med Astar hävs och att företagets elever hädanefter ska undervisas i kommunens egen regi.
Knappt 600 elever som går på svenska för invandrare berörs av hävningen, som gäller redan från måndag 7 maj och alltså är skarp verklighet.
– Vi har självklart förberett oss för den här situationen. Signalerna från Astar har varit att företaget inte kommer att göra rätt för sig inom de 30 dagar de haft på sig, säger Malmö stads gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör Lars Rehnberg i ett pressmeddelande.
– Eleverna är vårt ansvar, även de som studerat och studerar hos våra externa avtalspartners. Vårt fokus ny är att övergången ska bli så enkel som möjligt för dem, säger Lars Rehnberg.
Enligt pressmeddelandet har Malmö stad erbjudit Astar-anställda som har arbetat med sfi ny anställning i Malmö stad under en verksamhetsövergång. Ett 20-tal tidigare Astar-anställda uppges ha tackat ja och de är kallade till ett första möte på onsdagen.
Det finns inte en risk att ni anställer fuskare?
– Svar nej, säger Lars Rehnberg till Sydsvenskan.
– Det här är framför allt personal som har givit undervisning. Som jag ser det har de inte deltagit i faktureringsfrågan. Vi ser inte att någon i arbetsledande befattning går över till Malmö stad. I så fall kommer vi att hantera det i särskild ordning.
Malmö stads hävning förvånar inte Astars ägare Thoréngruppen.
– Det här var väl ganska väntat. Vi har sedan i februari meddelat att vi inte kommat att kunna leva upp till avtalskravet på 65 procent behöriga lärare med legitimation och 60 högskolepoäng, säger Thoréngruppens operativa chef Lena Sandlin till Sydsvenskan.
Nu förlorar ni personal till Malmö stad?
– Den personal vi har i Malmö stad är stationerad där. Det är inte lätt att få människor att bryta upp från hus och hem. Vi får tänka på elevernas och utbildningens bästa.
Malmö stad har räknat vidare och säger att ni är skyldiga kommunen 34 miljoner kronor?
– Det där är egentligen en fråga för juristerna. Malmö stad har använt en annan beräkningsmodell som gör summan mycket högre. Det diskuterar våra juridiska ombud, säger Lena Sandlin.
Från Hermods kräver Malmö stad tillbaka minst 4,7 miljoner kronor senast den 15 maj.
Gå till toppen