Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Närodlat ska bli vanligare i skolor och på äldreboenden

Fyra sydvästskånska kommuner hoppas öka andelen lokalt producerade livsmedel i förskolor, skolor och äldreboenden.

I över 30 år har Benny Svensson odlat tomater, driver Tåstarpstomaten.Bild: Mats Roslund
Det är Svedala, Burlöv, Staffanstorp och Lomma som förbereder en gemensam upphandling av livsmedel för sina respektive verksamheter.
– En politisk inriktning är att man vill jobba med ekologiskt hållbara livsmedel, men också titta på vilka möjligheter som finns med närproducerat, säger Marie Mogensen som är måltidschef i Svedala som i år handlar livsmedel för 19 miljoner kronor.
Det livsmedel som nu ska handlas upp är frukt, grönsaker, charkuterier, mejeriprodukter och färskt kött.
– Det är områden där vi skulle kunna ta ett lokalt grepp och se vilka möjligheter som finns, säger Marie Mogensen och fortsätter:
– Redan idag har vi Skånemejerier och Håkans frukt i Trelleborg som leverantörer. De senare köper in många av sina produkter från lokala odlare i närområdet. Färskt kött får vi från Dafgård som har svenskt kött, men ligger lite längre upp i landet.
Om närhetsprincipen ska tillämpas skulle danska, tyska och polska leverantörer ligga bättre till geografiskt än många svenska.
Enligt Marie Mogensen är förhoppningen ändå att svenska leverantörer ska ha goda möjligheter i konkurrensen.
– Vad som menas med närproducerat är inte närmare definierat. Men våra politiker talar om att försöka ge leverantörer i den egna kommunen, i Skåne och Sverige möjlighet att sälja, säger hon.
Att enbart låta svenska leverantörer lägga anbud är inte tillåtet enligt Lagen om offentlig upphandling.
Men kanske kan man försöka styra på andra sätt. exempelvis genom att krav på kort leveranstid. Då blir det kanske lättare för en lokal producent än för en som ligger längre bort.
Gå till toppen