Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Nu blommar det för fullt i Körsbärsdalen

Lugnet är återställt efter söndagens rusning.

Systrarna Anna-Karin Enarsson från Varberg och Carina Thelin Stenberg från Malmö besökte Körsbärsdalen i Veberöd på tisdagsförmiddagen.Bild: Ingemar D Kristiansen
På tisdagsmorgonen står körsbärsträden i full blom i Körsbärsdalen strax söder om Veberöd. I söndags var det rusning hit, men nu är det lugnt. Bara en handfull bilar står parkerade vid vägkanten.
– Det är fint att få uppleva detta när det är nästan folktomt, som i dag. Jag vet andra som var här i söndags men fick vända, för det gick inte att ställa bilen någonstans, säger Carina Thelin Stenberg.
Hon bor i Malmö och har kört till Körsbärsdalen tillsammans med sin syster Anna-Karin Enarsson som bor i Varberg.
– Det var toppen att jag prickade in det, säger Anna-Karin Enarsson.
– Det är så begränsad tid som det är så fint här. Det går inte att vänta. Det är så härligt med sådant som man liksom måste fånga i flykten, säger Carina Thelin Stenberg.
De två systrarna har gjort samma sak som många andra: legat i backen under körsbärsträden och fikat. För det är ju körsbärsblommorna som är det finaste här, säger Anna-Karin Enarsson.
– Ja, och så alla ljuden, fåglarna, den porlande bäcken, tillägger Carina Thelin Stenberg.
Körsbärsträd växer ofta i dalgångar som tidigare har varit betesmark.Bild: Ingemar D Kristiansen
Eftersom blomningen började i helgen kommer den sannolikt att fortsätta en bit in på nästa vecka, gissar Torbjörn Tyler som är museiintendent för de botaniska samlingarna på Biologiska museet vid Lunds universitet.
– De blommar rätt kort tid, men två veckor brukar de hålla i gång. Exakt när de blommar beror lite på hur varmt det är.
Körsbärsträd växer naturligt i de södra delarna av Sverige sedan tusentals år, men Körsbärsdalen i Veberöd är ett mycket nyare fenomen, tror Torbjörn Tyler.
– Generellt var det mycket färre träd i landskapet för bara hundra år sedan. Man hade hårt bete överallt där det inte var åker, och man använde allt träd man kunde.
Körsbärsdalen i Veberöd är typisk betesmark som slutat användas och därför tagits över av annan växtlighet, säger han.
– På betesmark som delvis vuxit igen brukar det ofta bli körsbär blandat med hagtorn, det är näringskrävande växter som också behöver mycket ljus. Bäcken kanske också gör viss nytta. I betade dalgångar är det ofta körsbärsträd, men det kanske är ovanligt många där.
Veberöd är alltså inte det enda stället utanför Bröderna Lejonhjärta där det finns en körsbärsdal. Just denna vecka är det dock ovanligt vackert i Veberöds dal.
Körsbärsträden blommar i ungefär två veckor.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det finns även andra blommor att beskåda i Körsbärsdalen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen