Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Prisad Lundaprofessor bygger smärtapp i nybildat bolag

Carl Borrebaeck är prisad professor i immunteknologi, tidigare vicerektor för Lunds universitet och framgångsrik entreprenör som bland annat startat börsnoterade Immunovia, Alligator och Senzagen. Nu ger han sig in på ett nytt område. I det nybildade bolaget Paindrainer bygger han en app som ska hjälpa människor med kronisk smärta.

Carl Borrebaeck är professor i immunteknologi.Bild: Bild: Lunds universitet
Din forskning rör sig främst inom cancerområdet. Hur kommer det sig att du gör detta?
– Det är en slump. En vän till mig, Göran Barkfors, är vd på ett IT-företag och en annan vän och kollega, Maria Klement, kan neurokemi och har erfarenhet av kronisk smärta. Jag själv har många års erfarenhet av maskininlärningsalgoritmer. Vi pratade om att de hjälpmedel som finns för kroniska smärtpatienter inte tar vara på de nya möjligheter som finns.
Vad ska er smärtapp kunna?
– När man har använt den i en vecka eller två så kan den genom artificiell intelligens ge patientspecifik information i förväg om hur olika aktiviteter kommer att påverka smärtläget, baserat på väldigt många variabler som sömn, träning och hushållsarbete. Målet är att patienterna ska kunna få ett drägligt liv, veta vad de kan göra och vilken smärtnivå det kommer att ha. Vi utvecklar den tillsammans med de ledande smärtklinikerna i Sverige och har kontakter även i USA.
Hur ser affärsmodellen ut?
– Marknaden är helt enorm, 100 miljoner amerikaner och 90 miljoner européer lider av kronisk smärta. Det kostar individen mycket i form av lidande och till exempel det svenska samhället 90 miljarder varje år. Det finns ingen effektiv behandling. Inledningsvis ska appen säljas till kunden, vi ser också att privata smärtkliniker är intresserade.
Hur långt har ni kommit?
– Vi har snart en demo och siktar på att släppa appen i slutet av året. Jag är ju van vid kliniska prövningar, godkännande och tester av läkemedel som kan ta uppåt 15 år totalt. Så att utveckla något på drygt ett år känns otroligt roligt.
Gå till toppen