Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Smyginspelade samtal blir pjäs på Malmö dockteater

Med sin mobiltelefon har manusförfattaren Tove Olsson spelat in ljud under sina möten med andra människor. Vardagssituationer med familjen, möten med kbt-terapeuten och uppstyrda intervjuer med ensamkommande flyktingar. Nu har inspelningarna förvandlats till dockteaterföreställningen ”Det nya riket”.

Martin Pareto och Tove Olsson, som här spelar rollen som sitt eget alterego i föreställningen.Bild: Tom Wall
– Det känns supernaturligt, men samtidigt är det jätteteatraliskt just för att det är dockor, säger föreställningens regissör Erik Holmström.
Manusförfattarens kbt-terapeut och egna familjemedlemmar, nyanlända flyktingar och killen i it-branschen som under en period ”tassade på gränsen” till utbrändhet. Vi möter dem alla i Malmö dockteaters nya föreställning – fast i form av halvmeterstora dockor.
– Det är ett mosaikaktigt samtidsporträtt, säger Tove Olsson, som har skrivit manuset och bland annat spelar rollen som sitt eget alterego i pjäsen.
Malmö dockteater är Sveriges första och enda dockteater som uteslutande vänder sig till en vuxenpublik. Och det är här, i teaterns lokaler på Hasselgatan 8 i Norra Sofielund, som föreställningen har premiär fredagen den 11 maj.
Tove Olsson har tidigare rört sig nära det dokumentära med den självbiografiska föreställningen ”Tusen bitar”. Här syns hon tillsammans med regissören Erik Holmström och skådespelaren Jonatan Rodriguez.Bild: Tom Wall
Idén till föreställningen föddes hos Tove Olsson när hon dag efter dag gick förbi, och började prata med, en ung fattig kvinna som satt utanför Ica.
– Det fick mig att börja fundera. Vi i Sverige har länge befunnit oss i ett tryggt litet hörn av världen. Jag minns när jag var liten och läste ”Flickan med svavelstickorna” och undrade varför ingen bjöd in henne. Nu har det plötsligt kommit så nära oss, säger hon.
Tove Olsson bestämde sig för att börja spela in ljudklipp från sina möten med andra människor – alltifrån vardagssamtalen med familjen till uppstyrda möten med intressanta personer.
Hur valde du vilka personer du tog kontakt med?
– Jag gick mycket på om jag fick hjärtklappning. En person hörde jag på ”Ring P1”, hittade på Eniro och tog kontakt med.
– Om jag stötte på något som gjorde mig berörd, då ringde jag upp dem.
Jonatan Rodriguez har synts i filmer och tv-serier som ”Tre kronor”, ”Gåsmamman” och ”Johan Falk”, men nu ger han sig för första gången in på dockteaterscenen.Bild: Tom Wall
En del av mötena spelade hon in i smyg – och alla namn, förutom hennes eget, har ändrats i den slutliga föreställningen. Totalt spelade hon in samtal med omkring ett femtiotal personer. Fjorton av de personerna syns i föreställningen och samtalen är i många fall tagna direkt från verkligheten.
Även om de femton karaktärerna i ”Det nya riket” är väldigt olika så har de något gemensamt, menar skådespelaren Jonatan Rodriguez, som i föreställningen axlar rollen som dockspelare för första gången.
– Det som förenar dem är att de kämpar på med samma frågeställningar. Vi står inför en värld i ständig förändring. Vi ser hur det samhälle vi ser som vårt förändras, och vad gör vi då? Hur hanterar vi det?
Fakta

”Det nya riket”

Är en samproduktion mellan Malmö dockteater, Folkteatern Gävleborg och Lumor.

Har premiär i på Malmö dockteater den 11 maj och spelas till och med den 6 juni. Därefter ger sig föreställningen ut på turné i Gävleborgs län under hösten och spelas på Orionteatern i Stockholm med premiär den 28 november.

I rollerna syns Tove Olsson, Jonatan Rodriguez och Martin Pareto. Malmö dockteaters grundare Erik Holmström står för scenografi och regi.

Gå till toppen