Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

23-åring förnedrad, slagen och hotad av flera män – två åtalas

En 23-årig Vellingebo misshandlades och hotades till livet av flera män. Han togs till fånga och kördes i en bil till sitt hus där han blev hotad till livet. Nu åtalas två män för flera brott.

En av de åtalade männen skickade flera hotfulla meddelanden till 23-åringen.Bild: Polisen
Händelserna åtalet gäller ägde rum mellan den 4 och 7 februari i år.
Den 23-årige Vellingebon har en historia av missbruksproblematik och var skyldig en av sina langare pengar, berättar han i förhör. De stämde möte på ett gatukök i Malmö, där han blev hotad av den 27-årige langaren. Han ringde sin mamma som kom och gav langaren 3 000 kronor.
I förhör berättar 23-åringen om rädslan att bli dödad.
– Jag blev livrädd. Han är större än mig och vi är på hans område.
Dagen därpå ringer 27-åringen upp 23-åringen och uppmanar honom att komma till en mötesplats. Väl där dras 23-åringen ner i en källare där upp mot nio män tvingar honom att ta av sig sin t-shirt, sparkar och slår honom och drar en mössa över hans ansikte så han inte ser något. Två framtänder slås av. De säger till honom honom att han ska ge dem 50 000 kronor eller sin bankdosa, annars kommer de skjuta honom och hans mamma.
De tvingar sedan in honom i en bil och kör till hans hemadress i Vellinge. Väl där visar 27-åringen upp en handgranat för 23-åringen.
– När de släppte av mig utanför min adress sa han: ”Ta allt du har av värde hemma och kommer du inte tillbaka efter fem minuter så kommer vi kasta in en handgranat i ditt hus”, berättar 23-åringen i förhör.
23-åringen ger männen sin laptop, vars värde han uppskattar till 11 000 kronor.
Efter händelsen får han motta flera hotfulla meddelanden från 27-åringen.
27-åringen anhålls i sin frånvaro dagen efter misshandeln, och häktas en månad senare. Han menar i förhör att han är oskyldig men tar ändå på sig brottet. Han vill inte namnge någon av de andra gärningsmännen av rädsla för sitt liv.
Han erkänner att han kontaktat 23-åringen om bankdosan men hävdar att han blivit ombedd att göra det.
Han berättar att han själv har problem med narkotika, och får droger för att hjälpa kriminella.
En 19-åring häktas i mars. Han förnekar brott men medger att 23-åringen varit skyldig honom pengar.
27-åringen och 19-åringen åtalas nu för människorov, grovt rån, försök till grov utpressning och olaga hot. Ingen av de andra gärningsmännen har identifierats.
27-åringen är tidigare dömd för bedrägeri, narkotikabrott och narkotikasmuggling. 19-åringen har dömts för försök till rån och vapenbrott.
Gå till toppen