Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Burlöv

Branden i Arlöv: Brandmän stoppade boende från att klättra ner med lakan

Natten till torsdagen larmades räddningstjänst och ambulans till en brand i ett åttavåningshus på Virvelvägen i Arlöv. Trapphuset rökfylldes och boende knöt ihop lakan för att klättra ner längs utsidan på huset. Brandmän fick åka upp med stegbil för att lugna oroliga.

Brandkåren i Burlöv larmades vid 02-tiden till ett rökfyllt trapphus i ett åttavåningshus på Virvelvägen i Arlöv.Bild: Patrick Persson
Larmet kom in till Sos alarm vid tvåtiden under natten mot torsdagen. Branden startade i ett förrådsutrymme i markplan av huset, med kraftig rökspridning i trapphuset.
Enligt en av räddningstjänstens medarbetare, som tidningens fotograf talat med, fick personal på plats mota tillbaka människor som försökte fira sig ned från balkonger med hjälp av hopknutna lakan.
– Det var mycket oro bland boende på grund av röken och folk gick ut på balkongerna. Vi använde stegbilarna för att åka upp och informera men ingen behövde evakueras den vägen, säger Måns Krook, inre befäl vid räddningstjänsten.
Bild: Läsarbild
Vid 03.30-tiden hade rökdykare lokaliserat och släckt branden. En timme senare var trapphuset ventilerat, och räddningstjänsten undersökte de enskilda lägenheterna.
– Vi bedömer inte att det var någon större spridningsrisk eftersom branden var isolerad till förrådsutrymmet, säger Måns Krook.
Totalt hade räddningstjänsten 25-30 personer från fyra stationer på plats under branden.
– Några boende som fick i sig rök har kontrollerats av sjukvårdspersonal på plats, men ingen behövde föras till sjukhus, säger Måns Krook.
Hur branden startat är i nuläget oklart, men kommer att utredas av polis så snart det är möjligt.
Händelsen rubriceras av polisen som mordbrand.
Två stegbilar kom till brandplatsen och kunde på båda sidor lugna folk som började få panik av rök som trängde in i deras lägenheter via dörrar och brevlådor.Bild: Patrick Persson
En av stegbilarna tittade till oroliga boende som stod i sina fönster och balkonger, men vid 03.40-tiden hade man inte behövt evakuera några boende via stegbilarna.Bild: Patrick Persson
Under morgontimmarna höll brandpersonal med flertalet rökdykare på med eftersläckning.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen