Annons

Annons

Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Du som påstår att de kommer hit för bidrag, hur många flyktingar har du träffat?”

De allra flesta som kom hit 2015 gör sitt bästa för att etablera sig i samhället, skriver Umihana Rasovic Kasumovic, vänsterpartistisk politiker som ställer upp i lokal-, region- och riksdagsvalet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I förra veckan presenterade statsminister Stefan Löfven (S) en inhuman flyktingpolitik, skriver Umihana Rasovic Kasumovic.

Bild: Pontus Lundahl/TT

Annons

De senaste åren har den svenska flyktingpolitiken bytt inriktning och blivit alltmer restriktiv.

I förra veckan presenterade statsminister Stefan Löfven (S) en inhuman flyktingpolitik. Att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara regel istället för permanenta och att anhöriginvandringen även i fortsättningen ska begränsas är delar i en sådan politik.

Annons

Sverige är ett av världens rikaste länder. Om inte Sverige kan ta emot flyktingar, vilket land kan då göra det? De allra flesta som kom hit 2015 gör sitt bästa för att etablera sig i samhället. Idag behövs det dessutom människor som kan ta jobb i de över 100 yrken där det råder kompetensbrist. Det finns inte minst inom barnomsorg, vård och skola.

Annons

En del säger att flyktingar kommer till Sverige bara för att få bidrag. Men redan när de ger sig av har många information om vilka umbäranden de måste gå igenom på vägen. Orsaken är istället att de vill rädda sina liv.

Resan till Sverige innebär inte bara svåra omständigheter utan också sådant som slavarbete, trafficking, tortyr, våldtäkt, och ibland förlust av någon eller några anhöriga.

I mitt yrke som arbetsförmedlare träffar jag varje dag människor som varit med om sådana saker.

Jag har träffat Ayla som flydde ensam med sina två barn från Mellanöstern till Sverige. Under flykten till Sverige blev hon våldtagen och gravid. Hon är idag ensamstående mamma med tre barn och kämpar på en språkpraktik 40 timmar i veckan för att etablera sig i samhället och i framtiden få ett arbete.

Jag har träffat 6-årige Ali som tappade bort sin pappa under flykten till Sverige. Ali bor med sin farbror och följer med honom överallt, också till Arbetsförmedlingen. Än idag vet Ali inte om hans pappa lever. Farbrodern, som är nyanländ och bor ensam med Ali, läser en yrkesutbildning till fordonsmekaniker för att förhoppningsvis få en anställning och kunna försörja sig och Ali.

Annons

Jag har träffat Fanus som varit slav i Libyen och blivit utsatt för tortyr och slavhandel. Ärren är på intet sätt dolda, de sitter i ansiktet och på hela kroppen. Idag får Fanus stöd med att bearbeta det han utsatts för och deltar i svenskundervisning.

Annons

Du som påstår att de kommer hit för bidrag, hur många flyktingar har du träffat?

Umihana Rasovic Kasumovic

(Namnen i artikeln är fingerade)

Umihana Rasovic Kasumovic (V) ingår i Vänsterpartiets styrelse i Eslöv.

Annons

Annons

Till toppen av sidan