Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Komvuxlärare gör sig redo för 600 nya elever

600 elever som hamnat mellan stolarna när avtalet mellan Malmö stad och skolföretaget Astar hävts får ny start på Komvux Södervärn. "Vi vill se till att de nya eleverna är samlade i den utsträckning som är möjlig. De ska inte uppleva någon stress", berättar Sebastian Ungh som är sfi-lärare vid Komvux Södervärn.

– Vi är vana vid att det pyser in nya människor hela tiden. Särskilt efter nationella proven, då är det många som kommer till oss, berättar Sebastian Ungh som är lärare vid Komvux Södervärn.Bild: Patrik Renmark
I tisdags upphörde avtalet mellan Malmö stad och skolföretaget Astar efter att företaget uppgett felaktiga uppgifter om lärarbehörighet och lärartäthet. 600 elever som tidigare gått en sfi-utbildning på Astar får flytta till Komvux Södervärn.
https://www.sydsvenskan.se/2018-05-08/malmo-stad-haver-avtal-efter-sfi-fusket-tar-over-600-elever
Redan nästa vecka börjar 600 före detta Astar-elever i sfi-klasserna på Komvux Södervärn. Ledningen på skolan har planerat elevernas start noga och haft olika möten för att informera skolpersonal och lärare om situationen.
– Vi vill se till att de nya eleverna är samlade i den utsträckning som är möjlig. De ska känna att de får gå tillsammans med sina kompisar, berättar Sebastian Ungh som är lärare vid Komvux Södervärn.
Trots att det kommer bli mer trängsel i korridorerna på Komvux känner Sebastian Ungh ingen oro över att det blir något problem för skolpersonalen.
– Vi är vana vid att det pyser in nya människor hela tiden. Särskilt efter nationella proven, då är det många som kommer till oss, berättar han.
För att ordinarie personal inte ska belastas alltför mycket tar Komvux in 25 nya lärare som tidigare arbetat på Astar. På onsdag börjar deras första arbetsdag.
– De är här på en introduktion nu. De ska arbeta med oss och hjälpa till med sfi-undervisningen.
Men varför tas det in lärare från samma företag som fuskat?
– Det är inte lärarna som ljugit i handlingarna. Så länge vi inte tar in någon från ledningsgruppen så är det lugnt tycker jag. Lärarna är väldigt kompetenta och vi kan lära oss mycket av dem, säger Sebastian Ungh.
Finns det någon utmaning för en ordinarie sfi-lärare?
– Det blir ingen större förändring för mig. Folk har en konstig bild över hur det är att vara sfi-lärare. Det är ju svårast för eleverna, särskilt de som fortfarande står i kö och väntar på att bli placerade någonstans.
Gå till toppen