Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”Löfvens bedyrande 2010 var inget annat än taktiskt valfläsk. Kvar står svikna väljare och kränkta svenskassyrier.”

Genom falska löften har Socialdemokraterna svikit en stor del av landets befolkning, men främst av allt har partiet svikit mänskliga rättigheter och humanismen som det påstår sig stå upp för.
Det skriver Nemrod Barkarmo, debattör och tidigare ledamot i Assyriska ungdomsförbundets styrelse.

Demonstration för att Sverige ska erkänna 1915 års folkmord på assyrier.Bild: BERTIL ERICSON
I en intervju med Assyria TV under det assyriska nyårsfirandet 2014 lovade den dåvarande oppositionsledaren Stefan Löfven (S) att om hans parti kom till makten skulle ett viktigt riksdagsbeslut från 2010 bli verklighet. Då skulle Sverige erkänna mordet på omkring 2 miljoner människor i Osmanska riket 1915 som folkmord.
Fyra år senare, nu som statsminister, säger Löfven i en intervju med SVT Södertälje att det inte blir något erkännande.
Löfvens bedyrande 2010 var alltså inget annat än taktiskt valfläsk.
Kvar står svikna väljare och kränkta svenskassyrier. Men vad spelar humanism för roll när det kommer till val?
1915 utspelades det första folkmordet i modern tid. I dåvarande Osmanska riket hade ungturkarna tidigare tagit makten och deras nationalistiska anda spred sig snabbt. Ett heligt krig hade proklamerats mot landets samtliga kristna. Turkar och kurder förföljde, förtryckte och mördade kristna assyrier, armenier och pontiska greker.
Åren efter folkmordet präglades av svält och sjukdomar. Mördandet och förtrycket upphörde inte heller. Under 1970-talet då kriget mellan Cypern och Turkiet ägde rum blev kristna än en gång syndabockar.En våg av kristna emigrerade från Turkiet till Europa, däribland till Sverige.
Idag bor över hundratusen svenskassyrier i Sverige. De flesta kom hit för att undgå förföljelse. Här möttes assyrierna med öppen famn och bytte förtryck och förföljelse mot frihet och mänskliga rättigheter. Här finns möjlighet till utbildning, att påverka politiken och att göra karriär. Men precis som vi svenskassyrier tar del av de möjligheter som finns, bidrar vi till det svenska samhället.
Många assyrier har under lång tid hyst stort förtroende för Socialdemokraterna. När Sveriges riksdag 2010 erkände folkmordet på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker ledde det till eufori bland de assyrier som lever i Sverige. Ungefär hundra år av förnekelse och tystnad från omvärlden förbyttes mot ett steg i rätt riktning för att sätta press på omvärlden men främst av allt Turkiet som folkmordsförnekare. Assyrier och andra kristna har i decennier kämpat för att folkmordet 1915 ska erkännas. Före folkmordet utgjordes Turkiets befolkning av omkring 20 procent kristna, idag endast 1 promille.
När Stefan Löfven 2010 lovade att en S-regering skulle ha som målsättning att omsätta riksdagens folkmordsbeslut i regeringspolitik var bakgrunden att den dåvarande alliansregeringen inte ville göra det. Nu är Löfven inne på samma linje och säger bara att S-regeringen måste fördöma det som skett och lära av historien.
Men hur kan man lära av historien och fördöma det som skett om man inte vågar ta i den? Om man inte kan ta beslut som bygger på rättvisa, humanism och mänskliga rättigheter? Hur kan man lära av historien och se till att samma sak inte händer igen om man på bekostnad av miljontals offer låter passivitet och tystnad vara det enda som talar?
I skuggan av förnekandet och tystnaden kring folkmordet 1915 är Socialdemokraterna ett av få partier som dessutom vägrar erkänna det folkmord som sker idag på assyrier och yezidier.
Islamistiska terrorister har tvingat hundratusentals assyrier att fly från Nineveslätten i Irak.
Dagens S-ledda regering har haft möjlighet att visa omvärlden att Sverige är ett land som tar ledningen i frågor som gäller mänskliga rättigheter och rättvisa. Regeringen har möjlighet att sätta tryck på Turkiet och landets premiärminister Erdogan som än idag, mer än hundra år efter folkmordet 1915, gör allt i sin makt för att förneka det.
Socialdemokraterna har valt att inte lära av historien, partiets politik kan istället ses som ett bidrag till att den upprepas. Tystnad och passivitet har historiskt sett lett till att liknande dåd kan ske igen.
Genom falska löften har Socialdemokraterna svikit en stor del av landets befolkning,men främst av allt har partiet svikit mänskliga rättigheter och humanismen som det påstår sig stå upp för.

Nemrod Barkarmo

Nemrod Barkarmo är debattör och tidigare ledamot i Assyriska ungdomsförbundets styrelse.
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen