Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Lokal debatt: Lunds nya gymnasieskola får inte bli ett dyrt och feltänkt monument

Risken finns att Hedda Andersson-gymnasiet utvecklas till något helt annat, skriver fyra liberaler från Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
Lunds kommun är i färd med att bygga en femte kommunal gymnasieskola. Prislappen förväntas landa på minst 700 miljoner kronor. Det är i grunden positivt med en ny skola. Fler gymnasieelever i Skåne får ta del av ett större utbud av program och inriktningar genom att de fritt kan välja skola. Genom att unga från hela Skåne möts kan det ske ett utbyte av idéer och tankar i en internationell miljö.
Den nya gymnasieskolan, Hedda Andersson, är tänkt att bli ett nytt flaggskepp bland Lunds skolor. Men risken finns att det utvecklas till något helt annat. Mycket fokus ligger på att skolan ska vara arkitektonisk ”annorlunda” och ”spännande”. Betydligt mindre betonas vikten av den vetenskapliga grunden, den beprövade erfarenheten och det pedagogiska uppdraget.
Det talas om det öppna laborativa landskapen där upp till 120 elever ska arbeta självständigt och få handledning av 4-6 lärare. Men forskning visar att det inte är när läraren minglar med eleverna i storgrupp som undervisningen blir som bäst, i synnerhet inte för elever som inte kan få hjälp och stöd i hemmet. Det är lärarledd och strukturerad undervisning som ökar elevers kunskap mest.
Nu när dessa enorma investeringar ska göras till en kostnad för kommunen motsvarande nästan tre spårvägsprojekt så måste det bli funktionellt för både elever och personal. Annars skulle det vara förödande.
2023 ska Hedda Anderssongymnasiet stå klart. Vi liberaler har länge verkat för en ny gymnasieskola, även om vi förordar ett annat läge, och trycket på fler gymnasieplatser är stort. Här ska Lund ligga i framkant. Men 2023 vill vi inte se den nya skolan som ett dyrt och feltänkt monument över Anders Almgrens (S) och Emma Bergingers (MP) rödgröna styre 2014-2018.

Philip Sandberg (L)

Oppositionsråd, Lunds kommun

Inger Tolsved Rosenkvist (L)

2:e vice ordförande i servicenämnden, Lunds kommun

Staffan Bolin (L)

2:e vice ordförande i barn- och skolnämnden, Lunds kommun

Ulf Nilsson (L)

Gruppledare i utbildningsnämnden, Lunds kommun
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen