Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Besvikna socialdemokrater demonstrerade mot partiets skärpta migrationspolitik

SSU-företrädaren och socialdemokraten Ali Mohammed protesterar mot sitt partis nya hårdare migrationspolitik. På lördagen deltog han i en demonstration för asylrätten.

Socialdemokraten Ali Mohammed var en av dem som demonstrerade mot den nya flyktingpolitiken.Bild: Patrick Persson
På lördagen samlades ett hundratal demonstranter vid statyn Arbetets ära på Möllevångstorget under parollen ”Ta tillbaka asylrätten”.
Protesten, som initierades av Refugees welcome, var ett direkt svar på statsminister Stefan Löfvens presentation av en ny, hårdare, migrationspolitik för framtiden.
Den tillfälliga lag som infördes 2015 då Sverige tog emot 163 000 asylsökande vill Socialdemokraterna nu ersätta med ännu stramare regler.
Läs också Löfven lovar stoppa socialbidrag till papperslösa – bäddat för uppgörelse mellan S och M
Det nya budskapet från Stefan Löfven utlöste omfattande kritik inom Socialdemokraterna. Partiets fem så kallade sidoförbund, som S-kvinnor och SSU, klargjorde att de vill att partiet ska stå upp för permanenta uppehållstillstånd – till skillnad från tillfälliga – och att det ska bli lättare för personer som flytt till Sverige att återförenas med sina familjer.
Demonstration på Möllevången mot socialdemokraternas skärpta flyktingpolitikBild: Patrick Persson
Därför var det inte överraskande att två av Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU Malmö och S-studenter, fanns bland de totalt 16 organisationer och nätverk som deltog i demonstrationen ”Ta tillbaka asylrätten”.
– Vi är här för att markera att regeringens politik går emot våra värderingar. Vi vill inte se sån SD-retorik, sa Ali Mohammed som sitter i SSU Malmös styrelse.
Mitt emot SSU-gänget stod Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung vänster med en banderoll med texten ”Om sossarna sviker asylrätten... svik sossarna!!”.
Ali Mohammed, som är 23 år, erkänner att han går in i valrörelsen med kluvna känslor eftersom han inte vill försvara sitt partis nya migrationspolitik.
– Det känns som ett dilemma. Man vill inte driva en sån politik. Men alternativet är inte bättre, även om migrationen är en viktig fråga.
Gå till toppen