Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter 107 år lägger kamratföreningen ned

I 107 år har Kamratföreningen funnits men nu tar det slut.
– Vi har ingen nyrekrytering till föreningen eftersom den sista eleven gick ut skolan 1968, säger Malmö Handelsgymnasiums kamratförenings ordförande Bengt Kandefelt.

Vid skolan för kanske sista gången. Bengt Kandefelt, Margareta Fredlund och Karl Gustav Hultstein lägger ner Handelsgymnasiets kamratförening.Bild: Peter Frennesson
År 1904 bestämde bland andra Limhamnskungen RF Berg att Malmö behövde en ordentlig handelsutbildning och startade Malmö Högre Handelsinstitut. De första åren låg institutet på Storgatan för att senare hamna på Östra Rönneholmsvägen och slutligen i sin egen byggnad på Rådmansgatan 1918.
– Då fanns redan vårt kamratförbund som startats 1911, berättar Bengt Kandefelt som varit ordförande de senaste 17 åren.
Tillsammans med bland andra Karl Gustav Hultstein och Margareta Fredlund sitter han i styrelsen och trion är även ansvariga för förbundets tidning Handels.
De tre gick ut skolan 1951 och känner att de börjar bli till åren.
– Vi orkar helt enkelt inte hålla på med det här längre. Jag och Margareta är 85 år och Karl-Gustav 91. Vi har haft jätteroligt men nu får det vara nog.
Trion har försökt rekrytera ett nytt redaktionsråd men hittills har ingen velat ställa upp så föreningen kommer att gå i graven med en stor fest den 18 maj.
– De yngsta studenterna på skolan gick ju ut 1968 så idag är även de pensionärer, förklarar Bengt Kandefeldt.
Han har sedan han slutade på skolan jobbat inom stålindustrin och gick i pension som försäljningschef på Beijer.
Margareta Fredlund har haft en något brokigare bana sedan jobbstarten på ett advokatkontor och jobbade de sista åren på Skandinavisk Press.
– Jag hade jobbat några år på Hemmets Journal när chefen Alf Tönnesson skulle starta eget och frågade om jag ville hänga med. Där var jag allt från sekreterare till städerska under de första åren innan verksamheten tog fart, säger hon.
Karl Gustav Hultstein har däremot varit Sockerbolaget troget sedan han under sitt första jobb på Staffanstorps sockerbruk lyckats hålla koll på mängden betor som levererades.
– Det hade aldrig hänt innan jag kom så de som skulle göra omräkningarna hade ingenting att göra efter den kampanjen, skrockar han.
Alla tre rekryterades till företagen via den arbetsförmedling skolan drev.
– Det var många företag som ringde till skolan och ville anställa eleverna på den tiden, förklarar Bengt Kandefelt.
I Karl Gustav Hultsteins fall gick värvningen lite annorlunda till:
– Min mor hade i mjölkaffären mött skolans vaktmästare som undrade om jag fått något sommarjobb. Hon sa nej men när han kom tillbaka till skolan ringde de till rektorn från sockerbruket och undrade om det fanns någon lämplig kandidat att anställa. Eftersom vaktmästaren var hos rektorn just då så sa han till rektorn att jag var ledig, berättar han.
1968 lades skolan ner när utbildningen gick upp i det allmänna gymnasiet men kamratförbundet levde vidare och har haft ungefär 1000 medlemmar.
– Men nu är vi bara några hundra kvar och vi blir inte fler heller, konstaterar trion.
Därmed är kamratföreningens öde beseglat och vid den sista festen är det meningen att man ska göra slut på föreningens kassa.
– Ja, allt utom pengarna till sista numret av tidningen. För vi måste ju dokumentera även slutet, säger Bengt Kandefelt.
– Och blir det något över går det till cancerforskningen, tillägger Margareta Fredlund.
Fakta

Handelsgymnasiets kamratförbund

Bildat: År 1911.

Vad: Kamratförening för elever på Handelsgymnasiet i Malmö.

Media: Tidningen Handels.

Kända elever på skolan: Socialminister Gustaf Möller, skådespelaren Fritiof Billquist och operakapellmästaren Sten-Åke Axelsson.

Gå till toppen