Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Magiska väsen och superhjältar på besök i Lund

Superhjältar, tv-spelskaraktärer och magiska väsen har intagit Lund. I helgen har ett tusental nördkulturentusiaster träffats på Polhemskolan.

Ett tusental nördkulturentusiaster träffades på Polhemskolan i helgen.Bild: Hussein El-alawi
Från början handlade konventet Kodachicon om japansk populärkultur, som manga och anime. Men med åren har det vuxit och breddat sig.
– Vi märkte att våra besökare hade fler gemensamma intressen, som tv-spel, superhjältar, serier, kortspel och Harry Potter, säger Johanna Persson Hansson, som är informationsansvarig på konventet.
– Den enkla benämningen skulle vara att detta är en nördkulturfestival, säger Linus Mårtensson, huvudarrangör för Kodachicon.
En viktig del i arrangemanget är fortfarande cosplay – alltså att klä ut sig till en karaktär från exempelvis en film eller ett tv-spel.
Cosplay uppstod i Japan, men i takt med att fenomenet har spridit sig över världen har konceptet blivit mer spretigt. En del väljer fortfarande karaktärer från japansk populärkultur, men bredden är stor.
– Det går definitivt mode i det. För några år sedan, när Hobbit-filmerna kom, var det många som valde karaktärer från Sagan om Ringen. Just nu är det mycket från spel, säger Johanna Persson Hansson.
Under lördagen var det cosplay-uppvisning och tävlingar.
Sydsvenskan pratade med fem av cosplayarna om deras karaktärer och om cosplay:
Mat Persson, Blentarp, är Draco Malfoy från Harry Potter.Bild: Hussein El-alawi
Mat Persson från Blentarp, är Draco Malfoy från Harry Potter.
– Jag brukar byta karaktärer och tidigare har jag till exempel varit Harry Potter. Cosplay är ett sätt att fly verkligheten ett litet tag – man får vara någon som man drömmer om att vara eller ser upp till. Uppe på scen går jag definitivt in i karaktär, annars är jag bara jag, men det beror ju på hur man är som person.
– Alla som är intresserade borde prova det någon gång. Det är en väldigt öppen community.
Michelle Johansson, Karlskrona, är Kali Belladonna från Rwby.Bild: Hussein El-alawi
Michelle Johansson från Karlskrona, är Kali Belladonna från Rwby.
– Färgskalan på dräkten är fantastisk, och det finns många fina detaljer. Och så är hon en awesome mamma.
– För mig handlar cosplay mycket om hantverket, att försöka skapa något som först verkar omöjligt och sedan bygga upp det till att efterlikna något som inte är verkligt. Och så får man vara någon som man tycker är fantastisk – eller hemsk!
Åsa Carlsson, Stenungsund, är Vinka från Tingeling.Bild: Hussein El-alawi
Åsa Carlsson från Stenungsund, är Vinka från Tingeling.
– Vinka är en skön personlighet. Hon stöttar djur – hon är ju en djurälva – och har humor. När jag cosplayat har jag gått från färg till färg. Först var jag rosa, sedan blå, sedan grön och nu är jag orange.
– Jag har många vänner som cosplayar. Vi gjorde det tillsammans och även om jag flyttat från Skåne nu så blir konventen ett sätt att mötas igen. Och man träffar nya vänner också.
Kelly Colbell, Malmö, är Yennefer of Vengerberg från The Witcher 3.Bild: Hussein El-alawi
Kelly Colbell från Malmö, är Yennefer of Vengerberg från The Witcher 3.
– Yennefer är en väldigt självsäker och stark kvinna. Det är inspirerande. Jag gillar själva hantverket och karaktärerna från The Witcher har en ganska detaljerad design – de är kända för det. Hälften av arbetet är att skapa karaktären från grunden, en karaktär som oftast inte finns i verkligheten. Jag är kostymör annars.
– Gemenskapen inom cosplay är speciell. Och det här är en social och otroligt rolig sammankomst – det är kul att träffa andra med samma intresse.
Saga Harrius, Huskvarna, är Jesse McCree från Overwatch.Bild: Hussein El-alawi
Saga Harrius från Huskvarna, är Jesse McCree från Overwatch.
– Jag tycker om hans karaktär – en cowboy med en robotarm, som gör honom till en klassisk Western-hjälte, men ändå lite modern och futuristisk.
– Det speciella med cosplay är att man får uttrycka en karaktär – eller ett spel eller en film – som man tycker om. Den som är nyfiken borde prova. Man kan börja med något litet först. Genom att gå på konvent träffar man folk och lär känna dem.
Gå till toppen