Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Unga kulturtalanger möts och prövas på festival i Lomma

I helgen pågår festivalen Ung kultur möts, UKM, i Lomma. Sextio ungdomar från sju skånska kommuner visar upp sina talanger inom musik, dans och konst. 17 av dem går vidare till festivalens riksupplaga.

Angelica Gomez Gomez och Madeleine Egonsson från Osby och Li Björner från Lomma deltar i årets UKM-festival i Lomma.Bild: Hussein El-alawi
Ett stycke svart plast uppspänd mellan en alm och en lönn får fungera som graffitivägg. Här på gräsmattan framför dansrotundan i Lomma har Malin Sparrvardt som är gästlärare från konstkollektivet Street Corner i Malmö just startat en workshop.
Handskar, svarta skyddsskjortor, andningsskydd och goda råd, delas ut.
Angelica Gomez Gomez greppar en rosa sprayburk och ställer en kontrollfråga till sin vän Madeleine Egonsson:
– Hur stavar man till ”peace”?
Alva Nilsson deltog i en dansworkshop med ledaren Frida Schooner.Bild: Hussein El-alawi
Workshopen i graffiti är en av de första aktiviteterna på helgens kulturfestival som arrangeras av den ideella föreningen Ung kultur möts, UKM, med ekonomiskt stöd av Lomma kommun och Region Skåne. De sextio deltagarna i åldern 13 till 20 är utvalda i lokala UKM-festivaler. Under helgen ska de visa upp sin konst, dans och musik för varandra, och även för professionella bedömare som anländer under söndagen. 17 av deltagarna väljs ut till riksfinalen.
– Det här är inte någon tävling utan en mötesplats, säger Annika Widmark som är kultursamordnare i Lomma kommun.
– De deltagare som går vidare ska representera olika konstformer och det ska vara en spridning mellan tjejer och killar från olika kommuner.
Angelica Gomez Gomez och Madeleine Egonsson, som båda 15 år och kommer från Osby, ska uppträda tillsammans på festivalen med ett piano- och sångnummer.
Men under workshopen har de bildat en spontan graffiti-trio ihop med 16-åringen Rebecca Baker från Lund som annars målar akvarell. På den svarta plasten sprejar de en flugsvamp med glatt ansikte intill ett frågetecken och en figur som råkade bli en brun snögubbe istället för en monster.
Li Björner sprejar sitt smeknamn "Bruce Lee".Bild: Hussein El-alawi
– Jag är här för att skaffa vänner och visa upp min konst, säger Rebecca Baker.
Li Björner som är 19 år och bor i Lomma och har redan deltagit i UKM-festivaler flera gånger. Den här gången ska hon framföra en låt som hon skrivit själv.
– Jag är med för att få chans att bli bättre på scenuppträdande. Jag utvecklas jättemycket genom att vara med, säger hon.
Gå till toppen