Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Världsmästaren i sushi öppnar krog i Malmö

2013 utsågs han till världens bästa sushikock. Men Malmökocken Pepi Anevski har aldrig drivit en restaurang i Malmö. Nu är det dags. I höst öppnar han den nya sushirestaurangen Sushi Rebellion tillsammans med kafékedjan Redfellas grundare.

Pepi Anevski.Bild: Sarah Coghill
I mars 2013 chockade Malmö sushivärlden med att helt dominera det årets sushi-VM i Japan. Pontus Johansson och hans team på restaurangen Saiko vann priset som världens bästa sushikök. Men det var en helt annan Malmökock som vann det individuella priset.
Pepi Anevski har ett förflutet som sushikock på Izikaya Koi och Hai, men det var i Köpenhamn som han fick sitt stora genombrott. 2013 jobbade han på sushirestaurangen Umami nära Amalienborg i Köpenhamn när han på tävlingen i japanska Chiba utsågs till världens bästa sushikock. Efter att året efter ha utsetts till världens mest kreativa sushikock vid samma tävling så lämnade Anevski Köpenhamn och började jobba för det sydafrikanska företaget Ocean Basket med huvudkontor på Cypern. Därifrån åkte han runt i världen och lärde folk laga sushi i bland annat Mellanöstern, Kazakstan och afrikanska länder.
– På varje ställe jag hamnade så blev jag utsatt för nya idéer och smaker. De gör en helt annan sushi på Malta än i Kazakstan, berättar Pepi Anevski som flyttade hem till Malmö för ett halvår sedan.
De senaste månaderna har han haft sushiuppdrag på hotell i Oman och Bahrain dit han blivit inbjuden för att laga sushi i en vecka. Men hela tiden har han haft en helt annan satsning i åtanke: sin första egna sushirestaurang i Malmö.
Under flera år har Pepi Anevski pratat med sin bror David Anevski och svägerska Nina Bucin om att starta eget, något som de andra två har stor erfarenhet av. 2008 startade David Anevski och Nina Bucin en juice- och salladsbar på Stora Nygatan. Namnet blev Redfellas och sedan dess har verksamheten vuxit rejält. Idag består Redfellas av elva kaféer, varav tre ligger i Malmö. Men Anevski och Bucin sålde verksamheten för cirka två år sedan.
Nu tänker de starta en helt ny kedja med namnet Sushi Rebellion.
– Namnet signalerar att vi tänker ta ett helt nytt grepp inom sushi. Vi ska skapa en modern mix av sushi, fusion tapas och skandinaviska influenser, säger Nina Bucin.
– Tanken är att Sushi Rebellion ska vara nytänkande, men ändå casual. Så att alla kan få smaka kreativ sushi. Jag vill skapa sushi av alla de erfarenheter jag har fått utomlands, säger Pepi Anevski.
Sushi från Pepi Anevski.Bild: Sarah Coghill
Pepi Anevski ska fortsätta som sushikonsult och resa runt i världen, men det är han som ska sätta menyn och stå i köket när han är hemma i Malmö. På dagtid blir det luncher med fokus på sushi och donburi (japansk rätt med ris i skål och grönsaker, kött eller fisk). På kvällen blir det mer fokus på sushi, tapas och cocktails.
Exakt var den nya restaurangen ska ligga är inte hundraprocentigt klart än. De befinner sig just nu i förhandlingar om en lokal, men de vågar inte berätta var den finns.
– Jag är född och uppvuxen i Malmö och jag känner att det här läget är precis rätt för oss. Vi vill skapa ett ställe där man kan komma in i keps och ta en öl och några tapas, komma in på en afterwork eller med barnen. Då måste man ligga på ett ställe som klarar av det och det skulle vi göra på det här läget, säger Nina Bucin.
När Sushi Rebellion öppnar sin första restaurang är också oklart, men Nina Bucin tror att det handlar om hösten någon gång.
Men Malmörestaurangen är bara början. Precis som med Redfellas så är målet att växla upp till en kedja.
– Vi vill först starta en verksamhet i Malmö där vi alla är födda och uppvuxna. Det kommer vi att fokusera på. Men sen är målet att bygga en världsomspännande kedja, säger Nina Bucin.
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen