Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gifter i museets fiskehoddor – måste hållas stängda

Listan över förgiftade museibyggnader i Malmö växer. Även fiskehoddorna innehåller så höga halter att de måste stängas, visar nya rapporter.

Fyra kulturhistoriskt värdefulla byggnader som ägs av Malmö museer har redan konstaterats vara nedlusade med cancerogena och förbjudna bekämpningsmedel: Garveriet, Slottsmöllan, Möllarebostaden och Ebbas Hus.
Läs också Flera av Malmö museers byggnader förgiftade av gamla synder
Efter nya provtagningar döms ytterligare byggnader ut: De fyra fiskehoddorna närmast garveriet och tekniska museet, på Banérskajen, mitt emot de hoddor som används för fiskförsäljning.
Bild: Imtek AB. Fiskehoddorna byggdes under 1800-talets andra hälft och användes som arbets-och redskapsbodar av Malmös fiskare- 1956 flyttades de till Banérskajen. De har använts vid pedagogisk verksamhet men främst som förråd i Malmö museers regi.
Två fiskehoddor har halter av bly och zink över gränsvärdet för farligt avfall. Den ena har där utöver "anmärkningsvärt höga halter" av det cancerogena ämnet Kresosot.
Läs också Giftexperter: Inte lämpligt att vistas i museibyggnad
Några hoddor har spår av DDT och PCB. I samtliga upptäcktes arsenik, krom, koppar och bly – ämnen som högst sannolikt kommer från träskyddsmedel som strukits på virket någon gång under 1900-talet.
Det är ännu oklart om de åtta förgiftade byggnaderna går att sanera, och vad det i så fall skulle kosta. Tills vidare ska de hållas stängda.
Läs också Malmö museer stänger Garveriet efter fynd av förbjudna gifter
Provsvar väntas också från Wowragården i Södra Sallerup, en korsvirkesgård med anor från 1600-talet. Den fastigheten ägs och förvaltas av Stadsfastigheter.
Gå till toppen