Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Henrik Bredberg: Bra, Brå. Låt fakta tala om sexbrott.

Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) var inte överens i partiledardebatten.Bild: Pontus Lundahl/TT
När de ökande sexualbrottens orsaker kom upp i förra söndagens partiledardebatt i SVT fick Centerledaren Annie Lööf ett mindre utbrott. Hon talade om fruktansvärda sexuella övergrepp ”som har pågått i Sverige under väldigt lång tid” och läxade sedan upp motdebattörer för att de stod och snackade om annat – Stefan Löfven (S) om kvinnors situation på arbetsmarknaden, Jimmie Åkesson (SD) om importerade problem från Mellanöstern.
Bara en sak verkade klar:
Få, om någon, vet varför sexbrotten ökar.
Därefter tog det inte lång tid för Brottsförebyggande rådet, Brå, att göra en helomvändning. Hittills har Brå ansett att myndigheten haft tillräckligt god kunskap, inte minst efter Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet (rapport 2005:17). Men i veckan bytte Brå fot. Forsknings- och utredningsledare Stina Holmberg redogjorde för ”en otrolig efterfrågan” på nya studier om brott och härkomst:
”Kunskap förhindrar tokiga myter. Man kan ju gissa vad som helst om man inte vet.”
Kloka ord från forskarhåll.
När ”alla” tror sig veta vilka gärningsmännen är men beläggen saknas, då är det dags för forskningen att uppdatera kunskapsläget.
Nu har vi hört partiledarna. Dags att låta fakta tala.
Gå till toppen