Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunen ber regeringen att snabba på med Science Village

Riskerna med ESS bedömdes som små för allmänheten. Nu vill Lunds kommun att regeringen ska prioritera ärendet med den upphävda detaljplanen för Science Village.

Så här kan det komma att se ut i Science Village på Brunnshög.Bild: Fojab AB
Som Sydsvenskan tidigare den här månaden berättade har nu riskerna vid en eventuell olycka på ESS analyserats.
Bedömningen är att olycksrisken inte stoppar planerade bostadsområden på Brunnshög. Därför gav länsstyrelsen i veckan klartecken för två detaljplaner, som myndigheten i höstas kallat in för prövning.
Den första detaljplanen för Science Village är dock sedan tidigare upphävd av länsstyrelsen och frågan om forskarbyns framtid ligger därför hos regeringen.
Nu har kommunens jurister skrivit till regeringskansliet för att försöka få regeringen att ta ett snabbt beslut om att godkänna planen.
”Utredningen har inte visat annat än att den planerade bebyggelsen utgör lämplig markanvändning”, skriver kommunjuristerna i yttrandet och ber om att ärendet ska ”ges en hög prioritet hos regeringen”.
Gå till toppen