Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lokal debatt: Vi arbetar emot exploateringen i Ljunghusen

Området i norra Ljunghusen ska inte exploateras och bebyggas, tycker de lokala representanterna för Miljöpartiet i Vellinge.Bild: Fojab Arkitekter
Stort tack, Mikael Kristersson, för din välgrundade och angelägna artikel i Sydsvenskan den 8 maj angående exploateringsplanerna i Norra Ljunghusen.
Läs också Det ligger nära till hands att tro att privata intressen slår ut naturvården
Din artikel står nära oss fritidspolitiker i Miljöpartiet de gröna i Vellinge.
Denna exploatering av naturområdet, arbetar vi också emot.
Miljöpartiet menar allvar i våra natur- och miljöambitioner och det som finns i kommunens naturvårdsprogram kring Norra Ljunghusen stödjer vi. Det vill säga att området inte ska exploateras och bebyggas.
Tyvärr avslås oftast det vi i motioner och yrkanden för fram i kommunfullmäktige.
Men med en majoritet moderater, som hade 48,7 % av rösterna, så har de 26 ledamöter i fullmäktige. Oppositionen har 25 ledamöter, varav Miljöpartiet de gröna har 3 stycken.
Närdemokratin är därför lite ojämn.
Vi förvånas också över länsstyrelsen som nu hänvisar till att det inte längre finns skäl att säga nej till projektet, som de tidigare gjorde, för 3 år sen.
Har naturen förändrats eller är det länsstyrelsen som förändrats?
Vad innebär det om fem år, när sexvåningshusen står på plats och det då kan visa sig att viktiga naturvärden skadats? Ska husen då rivas? Vi tycker inte att kommunen ska ta sådana risker.
Vi föreslår att det görs en inbjudan till ansvariga på länsstyrelsen, till en cykeltur med naturvårdsföreningen från Skanör till hamnen i Höllviken, med efterföljande dialog och möte.
Vi i Miljöpartiet är gärna med.
Vi ser också gärna en namninsamling eller medborgaromröstning i ärendet.

Sylvia Rådelius

Angela Everbäck

Jan Björkman

Madeleine Arderup

Ann Stenberg

Bastian Anvelid Uller

Lisbeth Jönsson

Håkan Bjerking

Anilya Jönsson

Ulrika Wahlgren

Miljöpartiet de gröna i Vellinge
Gå till toppen