Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Både årets fikaställe och årets bageri finns i Skåne

Det blev dubbla priser till Skåne på White Guide Cafés årliga gala under måndagen. Söderberg & Sara i Ystad kammade hem titeln Årets bageri och Olof Viktors i Glemmingebro utsågs till Årets fikaställe. Men vilket kafé som rankas högst har ändrats – och Skånes bästa kafé finns inte längre i Helsingborg.

Bild: Mårten Svemark
När årets White Guide Café offentliggjordes på Stora teatern i Göteborg under måndagen delades flertalet priser ut. Två av dem kammades hem av skånska kaféer.
Söderberg & Sara i Ystad utsågs till Årets bageri med motiveringen ”För att ständigt överraska med nya idéer, grepp och bakverk och för det målmedvetna och envisa arbetet med att förvandla lokalt, ekologiskt mjöl från små kvarnar till sensationellt bra bakverk och bröd”.
Olof Viktors i Glemmingebro kammade hem titeln Årets fikaställe ”För att ha skapat en sann fikaoas som folk vallfärdar till i ur och skur oavsett säsong – och som lyckas behålla den genuina känslan och omsorgen om gästerna även när det är rusning till de välfyllda diskarna”.
Båda kaféerna har en historia av utmärkelser från White Guide bakom sig. 2013 kammade Olof Viktors hem pris för Årets bästa kafé. Året därpå hyllades Söderberg & Sara som årets stjärnskott. Men de senaste två åren har resten av Sverige dominerat på prispallen och Skåne har fått stå utan priser.
På samma sätt har det sett ut när det gäller vilka kaféer som rankas högst av guiden. När White Guide Café startade 2013 rankades Olof Viktors som Sveriges bästa kafé – och fram till förra året har Skåne kunnat räkna med att åtminstone ett av de två främsta kaféerna i guiden är skånskt.
2014 rankades Koppi i Helsingbrog som tvåa i Sverige. 2015 var Olof Viktors tvåa och 2016 tog sig Söderberg & Sara upp till en andraplats.
Men förra året fick Skåne, för första gången sedan White Guide Café startade, nöja sig med en tredjeplats. Då var det Koppi i Helsingborg som rankades högst av de skånska kaféerna.
Men sedan dess har Koppi stängt sitt kafé i Helsingborg för att istället satsa på rosteriet. Koppi finns därför inte med i årets White Guide Café. Istället är det numera Olof Viktors som åter rankas högst av de skånska kaféerna.
Läs också Koppi i Helsingborg stänger – väljer att fokusera på rosteriet framöver
Ytterligare tre skånska kaféer tar sig in på listan över Sveriges tjugo bästa kaféer. Lilla kafferosteriet i Malmö kniper en delad sjundeplats, Söderberg & Sara i Ystad kammar hem en tiondeplats och Flickorna Lundgren på Skäret glider in på en delad tjugondeplats.
Växjö kan numera stoltsera med Sveriges bästa kafé. Det är nämligen PM Bröd & Sovel som får högst betyg av White Guide i år och knockar därmed ner förra årets vinnare R C Chocolat i Sigtuna till en andraplats.

Här är Sveriges bästa kaféer:

Först totalpoäng av 40 möjliga och sedan poäng för bakverk och dryck.
1. PM Bröd & Sovel, Växjö. 36/25.
2. R C Chocolat, Sigtuna. 36/24.
3. Olof Viktors bageri och café, Glemmingebro, 36/22. (Förra året plats 15 med 34/22 poäng)
4. Güntherska hovkonditori & schweizeri, Uppsala, 35/25.
5. Da Matteo Magasinsgatan, Göteborg, 35/23.
5. Vete-katten, Stockholm, 35/23.
7. Borgmästargården, Falkenberg, 35/22.
7. Lilla Kafferosteriet, Malmö, 35/22. (Förra året plats 15 med 34/22 poäng)
7. Conditori Nordpolen, Vara, 35/22.
10. Söderberg & Sara stenugnsbageri, Ystad, 34/24. (Förra året plats 9 med 35/24 poäng)
11. Brogyllen, Göteborg, 34/23.
11. Drop Coffee Roasters, Stockholm, 34/23.
11. Pascal, Stockholm, 34/23.
14. Fosch Artisan Pâtisserie, Stockholm, 34/22.
14. Hornuddens Ekocafé, Strängnäs, 34/22
14. Johan & Nyström Norrlandsgatan, Stockholm, 34/22.
14. Krus, Åre, 34/22.
14. Leijon stenugnsbageri & konditori, Uppsala, 34/22.
14. Mellqvist kaffebar, Stockholm, 34/22.
20. Annas hembageri, Mariefred, 34/21.
20. Flickorna Lundgren på Skäret, Skäret, 34/21. (Förra året plats 15 med 34/22 poäng)

Här är vinnarna av årets priser:

Årets bästa kafé: PM & Sovel, Växjö.
Årets konditori: Nilssons konditori & bageri, Oskarshamn.
Årets kaffebar: Johan & Nyström Norrlandsgatan, Stockholm.
Årets bageri: Söderberg & Sara stenugnsbageri, Ystad.
Årets fikaställe: Olof Viktors bageri och café, Glemmingebro.
Årets stjärnskott: Leijon stenugnsbageri & konditori, Uppsala.
Årets hållbara kafé: Annas hembageri, Mariefred.
Årets värt en resa: Familjen, Tärnaby.
Gå till toppen