Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Lokal debatt: Regeringen spårar ur om höghastighetstågen

Det är inte demokratiskt att stänga ute ett riksdagsparti från samtalen om höghastighetståg, skriver Kjell Bornhager (KD).Bild: Vegard Wivestad Grøtt
Regeringen S + MP har inbjudit oppositionen och V för att diskutera framtida höghastighetståg i Sverige. Fördelar med höghastighetståg är många, framför allt får flyget en allvarlig konkurrent och vi får möjlighet att resa direkt från centrum till centrum och därmed förkorta restiden. Inte minst miljöaspekten är en värdefull faktor.
Ett lovvärt initiativ för att få en partipolitisk bred förankring i ett kommande projekt.
Allianspartierna har tackat ja.
Det finns bara ett litet aber. Varför är inte Sverigedemokraterna med? De är invalda i Sveriges riksdag och de följer de riktlinjer som satts upp för ett demokratiskt parti. När Thomas Eneroth, vår infrastrukturminister, kommenterar detta med att ”vi samarbetar inte med Sverigedemokraterna” faller inbjudan. Inför valet 2006 hade S som slogan ”Alla skall med”, men det gällde bara då. S + MP har spårat ur och exkluderar nu ett riksdagsparti och därmed många medborgare som röstat på dem.
Naturligtvis skall samtliga partier som företräds i riksdagen bjudas in.
Det vore önskvärt om Kristdemokraterna eller något av de andra allianspartierna vågade sätta ner foten och säga att vi tackar ja under förutsättning att samtliga partier bjuds in. Regeringens agerande sätter demokratin ur spel.
Respektera vår demokrati. Den skall vi vara rädda om och värna fullt ut.

Kjell Bornhager

Kristdemokraterna, Vellinge
Gå till toppen