Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rickard Söderberg sjunger tonsatt hatbrev i Helsingborg

Efter en konsert med musik av homo- och bisexuella kompositörer hörde en anonym brevskrivare av sig och tyckte att Helsingborgs konserthus hade ”hoppat på bögtåget”. Nu har brevet tonsatts och kommer att framföras av tenoren Rickard Söderberg.

Rickard Söderberg tyckte att hatbrevet som kom in till Helsingborgs konserthus borde tonsättas. sagt och gjort, och i slutet av maj kommer kantaten ”bögtåget” att framföras från konserthusets scen.Bild: Tom Wall
Brevet skickades i våras och handlade om en konsert där Helsingborgs symfoniorkester framförde musik av homo- och bisexuella kompositörer.
Den anonyme brevskrivaren tyckte att konserten var ett tecken på att Helsingborgs konserthus hade ”hoppat på bögtåget” och skrev att hen och flera andra hade valt att inte besöka konserthuset igen.
Eftersom brevskrivaren var anonym kunde konserthuset inte bemöta kritiken. Istället har symfoniorkestern gjort musik av brevet och kommer att framföra kantaten ”Bögtåget” under en sedan tidigare inplanerad konsert med Rickard Söderberg den 26 maj.
”Det hatbrev som kom till mig osade av förakt och rädsla för kärleken mellan människor. När Rickard Söderberg föreslog att jag skulle tonsätta det, fanns det ingen tvekan. Genom att betrakta texten som ett operalibretto blev det möjligt för oss att närstudera de känslor som den anonyma avsändaren ville ge uttryck för. Och samtidigt gör vi det en konstnärlig institution bör göra: vi speglar vår samtid genom konsten”, säger Fredrik Österling, Konserthuschef och tonsättare, i ett pressmeddelande.
”Jag har sjungit många kantater av exempelvis Bach och Vivaldi med märklig och obegriplig text. Men texten till Bögtåget tar nog ändå priset i fråga om att vara i otakt med sin samtid. Jag hoppas homofoberna som skrev brevet kommer på konserten för att höra deras brev förhöjt till konst. Jag lovar att fixa finfina platser längst fram i bögtåget till dem”, säger Richard Söderberg, tenorsolist, i samma pressmeddelande.
Gå till toppen