Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

SD hoppas på miljonregn genom stoppad invandring

Sverigedemokraterna räknar med att håva in långt över hundra miljoner till Lunds budget genom att stoppa invandringen. På så sätt skulle andra besparingar kunna vändas till satsningar, hävdar partiet.

"Ingen vet vilka siffror det blir innan man genomför det", säger Sverigedemokraternas partiföreträdare Hans-Olof Andersson om partiets förslag att spara hundra miljoner genom att avvisa alla flyktingar från Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
Genom att säga upp alla avtal om flyktingmottagning och mottagning av ensamkommande kan Lunds kommun spara över hundra miljoner kronor nästa år. Det hävdar Sverigedemokraterna, och det är grunden partiets budgetförslag står på.
SD:s partiföreträdare Hans-Olof Andersson medger dock att siffran är en gissning som dessutom utgår från drastiska ändringar på riksnivå som Lunds kommunfullmäktige inte kan fatta beslut om.
– Ja, det är ett försök till bedömning. Vi ser det som att vår uppgift är att sätta upp ett alternativt scenario, att rita en annan utvecklingsbild och sätta upp det som en antites. Sedan exakt vilka siffror det blir vet ingen innan man har genomfört detta.
Siffrorna står dock redan i Sverigedemokraternas budgetförslag. Partiet räknar med att stoppad invandring redan nästa år skulle ge generella besparingar på 70 miljoner kronor. När asylinvandringen upphör kan tilläggsresurserna till grundskolan enligt partiet dessutom minskas med 37 miljoner kronor.
Därutöver vill partiet spara 30 miljoner genom att slopa allt arbete med mångfald, hbtq-frågor och genus samt stöd till "mångkulturell och kulturradikal verksamhet".
Ytterligare 10 miljoner i utgifter försvinner redan nästa år genom en förvaltningsreform som drastiskt minskar antalet mellanchefer och administratörer i kommunens verksamhet, räknar partiet kallt med.
Därmed får Sverigedemokraterna ihop en hög pengar som bland annat kan användas till att stryka det generella sparbetinget som Socialdemokraterna och Miljöpartiet trots sin föreslagna skattehöjning har tvingats lägga på de flesta nämnderna.
Dessutom vill SD satsa 15 miljoner på ökad personaltäthet i vård och omsorg samt 1,5 miljoner på två väktare som ska avhysa tiggare.
Läs alla artiklar om: Lunds kommuns budget för 2019
Gå till toppen