Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Lokal debatt: Arbetslösheten är hög och nyföretagandet lågt

Arbetslösheten är mycket högre i Burlöv än i grannkommunen Lomma, skriver Mats Lithner (L).Bild: Bengt Arvidson
Den styrande majoriteten i Burlöv (S + MP + C + V) gör allt för att dölja sitt misslyckande i de frågor som de själva sagt är de viktigaste att åtgärda i Burlöv: arbetslösheten och otryggheten.
Exempelvis uppgav kommunalrådet Katja Larsson vid kommunstyrelsemötet den 22 januari 2018 att arbetslösheten var på väg nedåt. Likaså skrivs i årsredovisningen för 2017 ” Burlövs kommun har en stark arbetsmarknad med en positiv sysselsättningsutveckling de senaste åren”. Sedan påstås att arbetslösheten ligger på 4,1 procent.
Fakta visar tyvärr på något helt annat. I januari 2017 fanns 801 personer som var arbetslösa eller i åtgärder – under året ökade detta till 870 personer i januari 2018. Arbetslösheten är enligt ILO:s och EU:s definition inte mindre än 10,1 procent vilket kan jämföras med arbetslösheten i den borgerligt styrda grannkommunen Lomma som ligger på 3,2 procent.
En annan indikation på hög arbetslöshet är att i Burlöv får 3,8 procent av befolkningen a-kassa vilket är högst i Skåne. Ytterligare negativt är att nyföretagandet ligger lågt.
Det behövs en ny politik för minskad arbetslöshet i Burlöv.

Mats Lithner

Ordförande för Liberalerna i Burlöv
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen