Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Arbetslösheten är hög och nyföretagandet lågt

Arbetslösheten är mycket högre i Burlöv än i grannkommunen Lomma, skriver Mats Lithner (L).Bild: Bengt Arvidson
Den styrande majoriteten i Burlöv (S + MP + C + V) gör allt för att dölja sitt misslyckande i de frågor som de själva sagt är de viktigaste att åtgärda i Burlöv: arbetslösheten och otryggheten.
Exempelvis uppgav kommunalrådet Katja Larsson vid kommunstyrelsemötet den 22 januari 2018 att arbetslösheten var på väg nedåt. Likaså skrivs i årsredovisningen för 2017 ” Burlövs kommun har en stark arbetsmarknad med en positiv sysselsättningsutveckling de senaste åren”. Sedan påstås att arbetslösheten ligger på 4,1 procent.
Fakta visar tyvärr på något helt annat. I januari 2017 fanns 801 personer som var arbetslösa eller i åtgärder – under året ökade detta till 870 personer i januari 2018. Arbetslösheten är enligt ILO:s och EU:s definition inte mindre än 10,1 procent vilket kan jämföras med arbetslösheten i den borgerligt styrda grannkommunen Lomma som ligger på 3,2 procent.
En annan indikation på hög arbetslöshet är att i Burlöv får 3,8 procent av befolkningen a-kassa vilket är högst i Skåne. Ytterligare negativt är att nyföretagandet ligger lågt.
Det behövs en ny politik för minskad arbetslöshet i Burlöv.

Mats Lithner

Ordförande för Liberalerna i Burlöv
Gå till toppen