Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bjärreds pensionärer ställde de lokala politikerna mot väggen

Politikerna presenterade många visioner men få konkreta förslag när seniorerna i SPF Gamla Bjered bjöd in till paneldiskussion på Bjärehovskolan på tisdagskvällen.

Remco Andersson (L), Lisa Bäck (S), Christer Philipson (KD), Jimmy Ringström (SD), Robert Wenglén (M), Martha Henriksson Witt (C), Patrik Milton (V), Kristian Lindsjö (Fokus Bjärred) och Jan Rydén (MP) fans på plats för att svara på pensionärernas frågor.Bild: Johanna M Karlsson
Pensionärerna är en viktig väljargrupp, inte minst i Bjärred. Därför hade den lokala SPF-föreningen bjudit in representanter från de åtta partierna i kommunfullmäktige, plus nybildade Fokus Bjärred, för att svara på vad de skulle erbjuda pensionärerna på orten om de vann valet.
Visionerna var många: att fler träffpunkter behövs, att pensionärerna i Bjärred ska kunna känna sig trygga, få bra mat och god omsorg var alla överens om.
Samtliga partier höll också med om att visst behövs trygghetsboende i Bjärred, på samma sätt som det finns i Lomma. Men på frågan om någon parti hade någon konkret tidsplan för när ett sådant boende kunde vara på plats blev svaret nej.
– Vi pratar minst fem år framåt i tiden, sa Robert Wenglén (M).
Läs också M säger nej till förslag om träffpunkt i Bjärred
Kerstin Liedman bor i Bjärred och hade kommit till Bjärehovskolan för att ställa politikerna till svars för hur de skött äldreomsorgen.Bild: Johanna M Karlsson
När paneldiskussionen var över var det dags för frågestund. Då kom flera av frågorna att handla om kvaliteten i äldreomsorgen.
– Frösunda har fått förtroende att driva äldreomsorgen en period till. Vad har ni konkret gjort för att följa upp deras verksamhet och vad har ni gjort för att se till att de brister som funnits inte uppstår igen? frågade Kerstin Liedman.
Liberalernas Remco Andersson svarade att hans parti föreslagit att man skulle genomföra en ny upphandling innan man förlängde avtalet med Frösunda. Lisa Bäck (S) fick kvällens största applåd när hon sa att äldre måste få mat, vård och omsorg först, innan de får ett orangeri. Samtidigt lovade hon att äldreomsorgen åter blir kommunal om Socialdemokraterna får flest röster i kommunvalet i september, liksom gjorde Jimmy Ringström från Sverigedemokraterna och Patrik Milton från Vänsterpartiet.
Läs också Frösunda får betala 1,1 miljoner kronor för bristande äldreomsorg i Lomma
Robert Wenglén (M), som numera är Moderaternas huvudkandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande efter valet, erkände att trots att partiet drivit igenom förlängningen med Frösunda är man inte nöjda med företagets resultat.
– Vi köper ledarskap och reder de inte ut det får vi sköta det själva, eller hitta någon annan som kan göra det bättre, säger Wenglén.
Kerstin Liedman var nöjd med svaren hon fick från politikerna.
– Panelen var ju överens med mig, och det var ju bra. Det här är en oerhört viktig fråga och egentligen skulle de här sakerna aldrig behöva hända. Oavsett om det är kommunen som driver äldreomsorgen eller en entreprenör så har de ett tillsynsansvar.
Vet du vilket parti du ska rösta på i höst?
– Ja, det vet jag. Men jag vill inte säga vilket, säger Kerstin Liedman.
Gå till toppen