Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ishockey

Hattrick av Aho – och danskt respass

Ojämna Finland visade upp sig från sin bästa sida och vann gruppfinalen över USA i ishockey-VM med 6–2. Poängkungen Sebastian Aho gjorde hattrick när Finland fixade förstaplatsen i grupp B och ett kvartsfinalmöte med Schweiz. För Danmark blev det dock ett snöpligt och mållöst slut på hemmamästerskapet.

Finlands Sebastian Aho firar med Markus Nutivaara efter ett av sina tre mål i 6–2-segern mot USA.Bild: Petr David Josek/AP/TT
Finlands ishockey-VM har varit som den värsta berg- och dalbanefärden i Helsingfors nöjespark Linnanmäki.
Förlust mot Danmark, storseger över Kanada, förlust mot Tyskland och nu en klar seger över USA som åkte på första förlusten i turneringen.
Spelmässigt var det länge en jämn match, men finländarna var hetare framför båda målen – och så var turneringens poängkung Sebastian Aho hur alert som helst.
Han slog till två gånger i första perioden och gjorde även ett tredje mål, matchens sista, i öppen kasse.
Båda lagen stannade på 16 poäng och Finland tog förstaplatsen tack vare segern.
USA ställs i kvartsfinalen mot ett nytänt Tjeckien som har lyft efter Bostonstjärnorna David Krejcis och David Pastrnaks inträde.
Finlands kommande motståndare Schweiz vann den avgörande matchen mot Frankrike med 5–1 och tog fjärdeplatsen i Sveriges grupp. Slovakiens 7–4-seger mot Vitryssland i sin sista match räckte i och med schweizarnas seger inte för att ta sig vidare.
För Kanada blir det en tredjeplats i grupp B efter seger med 3–0 mot Tyskland. Därmed får man möta Ryssland. För Sverige väntar Lettland.
Med andra ord tog VM slut för värdnationen Danmark, som förlorade den direkt avgörande matchen mot letterna med 0–1.
Andris Dzerins mål i första perioden blev matchens enda – och krossade de danska kvartsfinalsdrömmarna.
Lettland stängde butiken bakåt, och Danmark hade oerhört svårt att hitta in framför kassen.
– Vi visste att det skulle bli en svår match, och det var viktigt att få första målet. Det var svårt därute, svårt att slå två passningar i rad, sade NHL-forwarden Jannik Hansen.
– Vi ville gärna ha spelat en kvartsfinal. Vi gjorde en bra turnering, men vi saknade det lilla extra.
Fakta

Kvartsfinalerna

Spelas 17 maj:

Ryssland–Kanada, Köpenhamn, 16.15.

USA–Tjeckien, Herning, 16.15.

Sverige–Lettland, Köpenhamn, 20.15.

Finland–Schweiz, Herning, 20.15.

Läs alla artiklar om: Ishockey-VM 2018
Gå till toppen