Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu inleds ramadan – en tid för att låta själen ta över kroppen

Nu startar den muslimska fastemånaden ramadan.
– Det handlar om att bli mer själ än kropp, säger Hassen Sekkiou.

Ines Smida, Sara, Adam och Nor Sekkiou samt Nassim Hamrit sitter och pysslar. Om några timmar inleds fastemånaden ramadan. ”Vi har längtat hela året. Detta är en fin tid”‚ säger Karima Smida, längst till höger, och får medhåll av Rima Aggoun.Bild: Lars Brundin
– När det inte är ramadan blir jag hungrig innan klockan är tolv på dagen. Men under fastemånaden tar min själ över kroppen. Det är bra träning för människan.
Hassen Sekkiou på svensk-algeriska föreningen i Malmö tycker att det är ett allt för stort fokus på maten när svenska medier skildrar den muslimska fastemånaden.
Läs också Quiz: Vad kan du om ramadan?
– Det allra viktigaste att förmedla är den etiska, andliga aspekten. Det handlar om att vara snäll och känna empati.
– Genom att avstå från att äta och dricka från gryning till solnedgång, får vi känna på hur det är för den som alltid går hungrig, säger han.
När månaden tar slut skänker varje familj en summa pengar, motsvarande vad en måltid kostar för hela familjen, till behövande.
– I Algeriet fastar ungefär 90 procent av befolkningen, säger Said Hamrit.
Han träffar sina vänner på svensk-algeriska föreningen för en sammankomst kvällen innan ramadan ska börja. Vid ett bord sitter barnen och pysslar. Först när de träder in i puberteten blir det en plikt för barnen att fasta.
– De brukar öva någon dag för att få känna på hur det känns, berättar Fatima Naadji.
Tioåriga Nassim Hamrit ska testa för första gången i år.
– Mat är inga problem för mig. Men vatten!
De vuxna skrattar när Nassim Hamrit säger att vattnet kan komma att bli ett problem. De första åren av fastande är alltid svåra, sedan vänjer man sig, säger kvinnorna runt bordet.Bild: Lars Brundin
De vuxna skrattar. Hassen Sekkiou säger att kaffesuget är svårast för honom. Men att allt går med tankekraft. Som 14-åriga Abdo Naadji säger:
– Det gäller att tro på sig själv.
Hos familjen Sekkiou brukar väckarklockan ringa vid halv tre på natten för att de ska få i sig ordentligt med dryck innan solen går upp vid halv fyra.
– Vattenmelon är bra, för det är så mycket vätska i, säger Hassen Sekkiou.
Visst innebär de första dagarna av fastemånaden en omställning, medger Fatima Naadji.
– Man blir lite dämpad mot slutet av kvällen, innan man får äta. Men vi är glada för den här månaden, vi ser den som något positivt.
Ramadan är ju också en tid för umgänge och gemenskap. Familjerna brukar mötas i sin samlingslokal. När solen går ned, ungefär vid halv tio på kvällen, ställs mjölk, dadlar och den algeriska mannagrynssoppan chorba fram på bordet.
– Alla som vill är välkomna hit och vara med och äta efter att solen har gått ned. Muslimer, kristna, papperslösa, hemlösa. Alla är välkomna, säger Said Hamrit, och bjuder in till den svensk-algeriska föreningen på Sallerupsvägen.
Läs också Så firar världens muslimer ramadan
Fakta

Ramadan

Fastemånaden ramadan pågår i år till den 14 juni. Under denna period avstår fastande muslimer från mat och dryck, samt sex, från gryning till skymning. Fastan är en av islams fem grundpelare. Ramadan avslutas med en tre dagar lång fest, id al-fitr. Barn, gravida, ammande och sjuka undantas från att fasta.

Gå till toppen