Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ungt Lundaföretag satsar på miljövänlig solkräm

Det Lundabaserade uppstartsföretaget Suntribe har utvecklat en solkräm som anses vara fri från skadliga kemikalier och skonsam för miljön. Nu siktar företaget på en ökad försäljning i Europa.

Bolaget bildades i början av 2016, och har etablerat tillverkning i Litauen och försäljning via bland annat sin hemsida. I portföljen finns två produkter med det mineralbaserade UV-filtret zinkoxid.
Karl Roos är medgrundare av Suntribe.Bild: Karo Krassel
– Vi har ingenting onödigt i våra produkter, inga konstiga tillsatser. Alla ingredienser är testade och beprövade, säger Karl Roos, medgrundare av Suntribe som är ett av flera företag som marknadsför mineralbaserade solskyddsprodukter.
Han menar att Lundaföretagets produkter ger samma skydd som kemiska solskydd.
– Absolut, och rent vetenskapligt är zinkoxid i solkräm minst miljöfarligt.
Är ämnet helt ofarligt för miljön?
– Inga mineralämnen är 100 procent ofarliga. Men myndigheter i både EU och USA har med stöd av forskning konstaterat att en koncentration av upp till 25 procent zinkoxid är helt ok i kosmetiska produkter. Det är en traditionell metod för att skydda sig mot solen, utan att skada miljön och riskera utveckling av allergier, säger Karl Roos.
Fakta

Suntribe

Grundare: Karl Roos, Julia Beyer och Hampus Tarras-Wahlberg.

Säte: Lund.

Antal anställda: 3.

Huvudmarknad: Europa.

Omsättning (2017): 123.000 kronor.

Resultat efter skatt (2017): minus 85.000 kronor.

Gå till toppen