Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Alla vårdcentraler ska utbildas i meditation

Alla vårdcentraler i Skåne ska utbildas i mindfulness, en form av meditation, till personer med depression eller utbrändhet. Region Skåne avsätter tre miljoner så att fler vårdcentraler ska kunna erbjuda terapimetoden.

– Det är jättebra att vårdcentralerna får ytterligare ett redskap för att möta psykisk ohälsa. Bland annat skånsk forskning har visat att metoden är mycket effektiv, säger Gilbert Tribo (L), som lagt motionen till hälso- och sjukvårdsnämnden.
Mindfulness är en sorts kbt-variant med fokus på meditation, att hitta ro och avslappning i vardagen. Nu ska alla vårdcentraler erbjudas utbildning.Bild: Krister Larsson / TT
Mindfulness är en metod för stressreduktion som sätter fokus på att känna närvaro och finna ro. Den har ingen koppling till någon religion, och används för att behandla personer med ångest, depression och stressyndrom.
Forskning bland annat vid Centrum för primärvårdsforskning i Lund har visat på positiva resultat av gruppbehandling i mindfulness, och att den kan vara lika effektivt som individuell behandling med kognitiv beteendeterapi (KBT).
I sin motion påpekar Gilbert Tribo att det i tider av ökande psykisk ohälsa är bra att hitta sätt att hjälpa fler för mindre pengar.
– Jag har ju fått kommentarer om flum, att vi är i Sverige och inte är buddhister. Men mindfulness handlar om att hitta ro och återhämtning i sin vardag, säger han.
– Jag välkomnar allt som får folk att må bättre i själen. Vi har ju redan vårdval inom psykoterapi, mediciner och andra behandlingsmetoder.
Satsningen på mindfulness beslutades i politisk enighet och även regionrådet Anders Åkesson (MP) är entusiastisk.
– Idag är det redan över fyrtio vårdcentraler som kan erbjuda mindfulness i grupp eller individuellt. Pengar fanns redan avsatta i internbudgeten för att erbjuda utbildning till alla, säger Anders Åkesson.
Gå till toppen