Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Byt en bok och finn en vän på bokbytardagen

I dag är det den stora bokbytardagen. På över 80 platser i landet finns bokbytarstationer där man kan lämna lästa böcker och byta dem mot andra. – Du går hemifrån med en bok och kommer tillbaka med en annan men kanske också får en vän för livet, säger Alexandra Davidsson, generalsekreterare i föreningen Medveten Konsumtion, som står bakom projektet.

Bokbyte på Bredängs bibliotek. Arkivbild.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Den stora bokbytardagen startades ursprungligen av två privatpersoner, Ida Torkkeli och Joakim Karlsson, men sedan 2017 har ansvaret tagits över av föreningen.
– Vi försöker ge råd och tips om hur man kan konsumera mer hållbart, säger Alexandra Davidsson.
Bokbytarstationer finns i år på ett 80-tal ställen över hela landet, bland annat på platser som vanligen sysslar med böcker som boklådor och bibliotek.
– Vi ställer ut ett bord utanför affären och lägger en startplåt. Sen byts det barn- och ungdomsböcker under hela dagen, säger barnbokhandlare Eija Schussler på Läslusen i Uppsala, en av dem som deltar.
På biblioteket i Mölnlycke tar personalen med egna bättre begagnade böcker och lägger på ett bord i biblioteket.
– Det enkelt och trevligt. Vi har märkt att det finns ett intresse, säger bibliotekarie Annika Hjertström.
Andra platser är lite mer udda. Som restaurang Haket i Göteborg som bjuder på blues, bärs och böcker för första gången.
– En rolig grej. Det var en stamgäst som föreslog det och de kommer ner med böcker som går att byta, säger ägaren Masse Flohr.
Föreningen Medveten Konsumtion hoppas att tanken att byta böcker ska sprida sig.
– Vår förhoppning är att man ska byta böcker spontant, på bussen eller tunnelbanan. Och att det också blir ett möte mellan människor, säger Alexandra Davidsson.
Bokbytardagen verkar i samma anda som rörelsen Books on the tub (Böcker på tunnelbanan). Det är gratis böcker som läggs ut på olika tunnelbanestationer i Stockholm och som man sedan kan låna och lämna tillbaka. Liknande rörelser finns i flera olika tunnelbanesystem över världen, som Madrid, Los Angeles och London.
– Vi vill ge tillbaka och dela med oss, av det som böcker gett oss, säger Robert Knoge, en av initiativtagarna.
Gå till toppen