Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kajsa Leo: Feminism som inte gör sig på Instagram

En annons på internet berättar att Hallbergs guld säljer diskreta silversmycken i form av venustecknet. Perfekt för studenten eller konfirmationen kanske de tänker. Smyckena beskrivs som ”vackra kvinnosymboler”. Själv blir jag mest förbannad.

Kajsa Leo.Bild: Peter Frennesson
På Mitt Möllans feministiska marknad härförleden gick venustecken och andra feministsymboler åt som smör i Småland. Biljettförsäljningen till en internationell, feministisk filmfestival gick det betydligt trögare med. Jag förstår tanken: symboler skapar ett vi och ger oss en känsla av samhörighet, men det måste finnas bättre sätt att främja kampen och systerskapet. Sätt som inte nödvändigtvis syns på en t-shirt eller dinglar från ett par öron. Till exempel genom en internationell, feministisk filmfestival. Det är lätt att bli cynisk och säga: det kan faktiskt vara feminism även när den inte gör sig på Instagram.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen