Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöförfattarens nya ungdomsroman tar tag i tragedin

Malmöförfattaren Linnea Dahlgren skriver för barn och unga som känner sig ensamma eller vilsna. Nu är hon aktuell med ungdomsromanen "Dagen du förstörde allt" – om en tragedi hon aldrig hade tänkt skriva om.

Bild: Irina Bernebring Journiette
I recensioner beskrivs Malmöförfattaren Linnea Dahlgrens bokdebut som en känslostark roman om vänskap, ensamhet, liv och död. I år är det tio år sedan Linneas klasskompis tog sitt liv, en tragedi som författaren fiktivt skildrar i boken "Dagen du förstörde allt".
– Jag hade egentligen tidigt bestämt mig för att det var något som jag inte skulle skriva om, inte ens fiktivt, för det kändes för personligt, säger Linnea och berättar att hon försökt att undvika ämnet.
– Men det har inte gått. Jag upptäckte att jag ofta har närmat mig det utan att utforska det fullt ut och insåg att det här ämnet är viktigt för mig, det här är något jag måste berätta om, fortsätter hon.
Boken handlar om Melanie som blir ensam kvar efter att hennes bästa vän Kassandra tar livet av sig.
– Jag skriver ofta för barn och unga som känner sig vilsna eller ensamma, säger Linnea och hoppas att hennes berättelser kan inge hopp.
– Det är det fina med litteratur. Litteratur kan förmedla känslan att det blir bättre. Fastän det, som i min bok, börjar mörkt och dystert så finns det en väg fram och går att hitta platser där man passar in.
Berättelsen om sig själv hade Linnea, om det var hon som författade den, inlett i sitt barndomsrum i uppväxtens Åstorp. När hon satt framför datorn och skrev men knappt ville låta sina föräldrar läsa texterna. När hon hade upptäckt sin författardröm men inte vågade göra något med den.
Idag har hon förverkligat drömmen, men vägen dit var krokig och kantad av motgångar. Först kämpade hon med att komma in på skrivarlinjer och sedan med att få ett förlag att vilja ge ut hennes texter. Nu har Linnea utbildningar ifrån skrivarskolan på Ölands folkhögskola och Lunds universitets författarskola i ryggsäcken och hennes tredje bokmanus plockades upp av ett förlag.
– Jag blev först knäckt när det inte var någon som nappade och undrade om något förlag någonsin skulle vilja ha något som jag skrev, säger hon.
Hur behöll du motivationen att nå din dröm?
– Jag är såpass envis att jag visste att jag skulle nå dit, och skrivandet har alltid gett mig så mycket glädje. Att bara skriva räcker egentligen men drömmen om att någon gång bli utgiven var en kraft framåt, säger hon.
Vad driver dig?
– Jag har något att berätta! Även om berättelserna är påhittade så hoppas jag att de är relevanta.
Utöver sitt författarskap arbetar Linnea som bibliotekarieassistent på Helsingborgs bibliotek och läser till bibliotekarie. Och i år tilldelades hon ett av Malmö stads kulturstipendier.
– Jag är intresserad av hela läsupplevelsen. När jag tvivlade på om jag skulle lyckas bli författare så insåg jag att jag ändå ville jobba med litteratur och som bibliotekarie får jag förmedla böcker, säger Linnea som har hittat en balans mellan de två yrkena.
Som författare får hon gå in i sin egen kreativa bubbla. Som bibliotekarie kan hon möta människor och hjälpa dem att upptäcka nya världar. Och just att bygga nya världar gillar Linnea som ser sig själv som en fantasyförfattare även om "Dagen du förstörde allt" mest innehåller magisk realism. Hennes nästa bokprojekt utspelar sig däremot i en parallell verklighet.
– När vardagen känns grå och tråkig så kan man försvinna till ett ställe med ett magiskt skimmer över sig där allt är spännande, säger Linnea Dahlgren.
Gå till toppen