Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Sandra Mastio och Jimmy Brorsson gör modern hemkunskap för SVT

Hur lagar man den godaste brunsåsen, hur lyckas man med sin dukning och hur gör man egentligen sin egen tonic? I SVT:s nya matsatsning "Timjan, tupp och tårta" ska bland annat de skånska matprofilerna Sandra Mastio och Jimmy Brorsson lära ut matlagningens grunder.

Zeina Mourtada, Emma Lindquist, Lisa Lemke, Jimmy Brorsson och Sandra Mastio ska lära ut grundläggande matlagning i "Timjan, tupp och tårta". Pressbild.Bild: Magnus Carlsson/SVT
Under åtta torsdagskvällar i höst kommer fem välkända matprofiler att bjuda in till tv-kocken Lisa Lemkes hus i Falkenberg i SVT:s nya matlagningsprogram "Timjan, tupp och tårta". Förutom Lemke så är det:
* "Sveriges mästerkock"-vinnaren Sandra Mastio från Malmö som även driver pizzarestaurangen Mastio i Limhamn.
* Skånske "Dessertmästarna"-vinnaren Jimmy Brorsson från Trelleborg och som idag arbetar på Malmörestaurangen Bulletin.
* Skånska bloggaren och fotografen Emma Lindquist från Ystad som till vardags skapar "Att vara någons fru".
* Matbloggaren Zeina Mourtada från Stockholm.
– Det händer just nu grejer i vartenda hörn av denna prästgård där jag bor. Det filmas överallt, säger Lisa Lemke under en paus i inspelningen.
Att "Timjan, tupp och tårta" spelas in just där är ingen slump. Tanken är att programmet ska kännas så äkta och "på riktigt" som det bara går, enligt programledaren Lisa Lemke.
– I det här programmet kan saker gå fel. Vi gör misstagen så att matlagarna slipper att göra dem. Målet är att folk ska känna sig lite mer självsäkra i köket och laga mer mat i sina hem. Vi har sagt att det här programmet är modern hemkunskap för vuxna.
Just grundläggande matlagning är något som saknas i dagens mat-tv, tycker hon.
– I dag har vi skippat grunderna och går ofta direkt in på finliret. Vi är så himla måna om att vi ska lägga ut jättefina bilder på Instagram och det ska vara superinspirerande. Men när jag och mina kollegor får frågor handlar det oftast om grunderna, säger hon.
Förutom recept och tips kommer programmet även bjuda på en del experiment.
– Det är så mycket vi gör bara för att vi har lärt oss det. Till exempel "ta bara det yttersta skalet på en citron för att det vita är beskt". Men är det verkligen så? Vi vill gärna undersöka sådant och ta kål på några myter.
Mysfaktorn är en annan viktig ingrediens. Programmet lämnar utrymme för både humor och samtal kring middagsbordet.
– Vi kör en timme långa program där vi pratar till punkt och vi stressar inte framåt. Det är ett varmt program med mycket kärlek både bakom och framför kameran, säger Lisa Lemke.
"Timjan, tupp och tårta" får premiär i SVT i höst.
Fakta

"Timjan, tupp och tårta"

Nytt matprogram som får premiär i SVT i höst med matkreatören, restaurangägaren och receptmakaren Lisa Lemke som programledare. Inspelningarna sker i hennes hem utanför Falkenberg.

I programmet tar hon hjälp av fyra andra matprofiler – det handlar om "Sveriges mästerkock"-vinnaren Sandra Mastio, matbloggaren Zeina Mourtada, "Dessertmästarna"-vinnaren Jimmy Brorsson samt bloggaren och fotografen Emma Lindquist.

Gå till toppen