Skåne

Sajt får kritik för försäljning av biljetter till hockey-VM

Sajten Viagogo, som har 58 ärenden registrerade hos Konsumentverket, kritiseras för sitt sätt att sälja biljetter till hockey-VM i Danmark. En besökare vittnar om att samma plats sålts till flera personer.
– Där vi satt var biljetterna sålda tre, fyra gånger, säger Per Jurlander, som såg Sverige-Ryssland på tisdagen.

Sveriges spelare lämnar isen efter en träning med Sveriges ishockeylandslag under ishockey-VM den 16 maj 2018 i Köpenhamn.Bild: PETTER ARVIDSON
På biljettsajten Viagogo kan man köpa biljetter till idrottsevenemang och konserter. Men de har flera gånger fått kritik – från mars 2011 till mars 2018 finns 58 ärenden registrerade hos Konsumentverket som rör Viagogo.
Och på sajten Trustpilot, där privatpersoner kan lämna omdömen, har Viagogo i 24 procent av fallen fått omdömet ”utmärkt” – och i 57 procent av fallen fått ”mycket dåligt” som omdöme.
Per Jurlander var en av de drygt 12 000 personer som på tisdagen sökt sig till Royal Arena i Köpenhamn för att se Sverige möta Ryssland. Han hade köpt sin biljett för flera gånger originalpriset från Viagogo.
Redan vid insläppet började problemen, där biljetterna scannas innan man släpps in. Där fungerade inte den biljett Per Jurlander köpt.
– Det gick så klart inte. Jag blev insläppt på en sidoingång. Det hade varit flera tidigare så han [som scannade biljetterna, vår anm] var väl medveten om problemet, att biljetterna var sålda flera gånger, säger han.
Han säger att han var beredd på att betala mer för biljetten än originalpriset. Men han reagerar på att biljetten till samma sittplats i arenan var såld till flera personer.
– Där vi satt var biljetterna sålda tre, fyra gånger, säger han.
För Per Jurlander löste det sig på plats, då alla biljetter till matchen inte var sålda. Han kunde alltså sätta sig på andra, lediga, stolar.
– Vid finaler och semifinaler som kommer bli i stort sett utsålda kommer detta problemet bli större om man inte varnar för det, säger Per Jurlander.
Hans Lundin, presschef på Konsumentverket, uppmanar till att kolla upp företaget man köper biljetter ifrån.
”Jag tycker att man ska vara försiktig rent generellt när det gäller andrahandsförsäljning av evenemangsbiljetter. Från Konsumentverket har vi även slagit ned på att det tillkommer avgifter på Viagogo innan betalningen är slutförd, vilket gör att biljetten blir dyrare än i marknadsföringen”, skriver han i ett mejl.
HD och Sydsvenskan söker Viagogo.
Läs alla artiklar om: Ishockey-VM 2018
Gå till toppen