Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Saxtorpstränare vinner miljontvist efter dramatisk olycka

Det var travbanan som orsakade den lovande travhästen Delvinators död, slår hovrätten fast.

Travhästen Delvinator, född och tränad i Saxtorp, dog i en dramatisk olycka för snart tre år sedan. (Bilden är på en annan häst och tagen i ett annat sammanhang)
Olyckan på Romme travbana i Dalarna 16 juni 2015 var dramatisk. Unghästen Delvinator, född och tränad i Saxtorp utanför Landskrona, gjorde sitt första stora lopp för treåriga hästar.
Det var i samband med starten den råkade i sken och stegrade sig så att kusken Thomas Uhrberg föll ur sulkyn.
Den fortsatte att skena och för att undvika olyckor med andra hästar öppnades en grind till stallbacken så att övriga ekipage kunde komma ut. Men hästar är flockdjur och Delvinator ville följa efter, trots att funktionärer försökte stänga grinden.
Grinden var inte helt stängd när hästen från Saxtorp forcerade den. I samband med det slog den i en grindstolpe så illa att den skadade sig svårt i bröstet.
– Det tog fem minuter tills han hade förblött, säger Delvinators tränare Mats Rånlund.
Han ägde hästen tillsammans med Saxtorps hästklinik AB, som drivs av hans sambo Anne Haglund.
– Det var den bästa hästen vi hade vid tillfället och det tog ju hårt. Dessutom var det min sambo som hade förlöst och varit tillsammans med honom varenda dag så hon var mer känslomässigt engagerad, säger Mats Rånlund.
Ägarna stämde Dalarnas travsällskap som driver Romme travbana. De menade att travsällskapet var försumligt när en av dess funktionärer höll grinden öppen för länge. Hade den varit stängd när Delvinator kom närmare hade olyckan kunnat undvikas, menade de.
Motparten kontrade och menade att Anne Haglund själv medverkat till olyckan eftersom hon sprang ut på banan för att få stopp på den skenande hästen. Därmed medverkade hon till att hästen sprang mot grinden.
Dessutom påpekade Dalarnas travsällskap att Delvinator under det första varvet då den skenade slagit i grinden och då skadat den så att den inte gick att stänga.
Stockholms tingsrätt ställde sig förra året helt på Dalarnas travsällskaps sida. Den menade att travsällskapet inte kunde lastas för olyckan. Därmed fick ägarna inte de 1,1 miljoner kronor den begärt i skadestånd för Delvinators död. De tvingades dessutom att betala motpartens rättegångskostnader på 280 259 kronor plus ränta.
Målet fortsatte sedan till Svea hovrätt som nu gör en helt annan bedömning. Hovrätten menar att funktionären agerade vårdslöst när grinden hölls öppen då Delvinator närmade sig.
Hovrätten kommer därför fram till att Dalarnas travsällskap ska betala 1,1 miljon kronor i skadestånd samt motpartens rättegångskostnader på 203 778 kronor.
Mats Rånlund är lättad efter domen.
– Sanningen segrade. De hittade ju på en historia som man inte trodde var sann, om hur det hela gick till. Att min sambo skulle ha skrämt in hästen mot grinden, säger han om motparten.
Kaj Närhinen, sportchef vid Romme travbana, håller inte med.
– Våra funktionärer försökte göra sitt jobb så som det står i reglementet. Det fanns ju dessutom ögonvittnen. Vi har inte hittat på en enda lögn.
Kommer ni att försöka överklaga?
– Den bedömningen får försäkringsbolaget och Svensk travsport göra.
Gå till toppen