Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Läsartext: Spännande idé med museum i ett köpcentrum

Vilka stora spännande ytor, vilket ljusinsläpp och vilken takhöjd, skriver Suzanne Henriksson om det omdiskuterade köpcentret Entré i Malmö.Bild: Peter Frennesson
Läste med intresse söndagsintervjun med vår nya kulturdirektör där hon önskade mer medborgardialog, vilket får mig att fatta pennan.
Läs mer: Malmös nya kulturdirektör: ”Jag vill se en tydligare konstpolitik”
Vi, ett pensionärspar, flyttade till Malmö för fyra år sedan och har redan lärt oss uppskatta Malmös otroliga möjligheter. Vi upplever dock starkt avsaknaden av ett konstmuseum för en av vårt lands största och viktigaste konstsamlingar. I tre månaders tid fick vi chansen att se en bråkdel av dess skatter då utställningen ”Show and Tell” visades förra året på Malmö museum. Skamligt för en stad som vill ge sken av att värna kultur och integration, tycker undertecknad.
Läs mer: Så tycker 30 konstprofiler i Malmö om konstmuseets nya placering
Om vi dessutom begrundar att det i staden finns en ambitiös och ansedd konsthögskola blir saken än mer konfunderande.
Lokaler, finns det? Menar man verkligen allvar med att integrera konsten i staden tycker jag att ett nytt skrytbygge är helt galet. Det kostar massvis med pengar och tar troligtvis många år att förverkliga, då Rörelsernas museum nog prioriteras.
Tog idag en promenad till Entré utifrån Pilgatan sett. Här stod det bara och väntade! Vilka stora spännande ytor, vilket ljusinsläpp och vilken takhöjd, bara några steg från trafikknuten Värnhem. Framför byggnaden ligger ett torg som gjort for vattenkonst eller skulptur.
Jag vet att många rynkar på näsan åt stadsdelen, men detta kan bli en riktigt spännande del av vår stad, där unga kreativa krafter har möjlighet att etablera sig då lokaler och hyresnivåer är mer rimliga.
Var promenad gick från centrum genom Kungsgatans underbara allé kantad av en sammanhållen sekelskiftesarkitektur fram till Värnhemstorget. Vidare gick vi den lite trötta, brokiga Östra Förstadsgatan till Drottningtorgets spännande hus. Nu är det bara ett stenkast till vårt fantastiska Moderna museum.
Vi tycker att det vore både modigt och självständigt att skapa ett konstmuseum i ett köpcentrum, då de flesta städer bygger dyra skrytmonument utan resurser att ge dem innehåll.
Heja Malmö!

Suzanne Henriksson

Malmö
Gå till toppen