Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ishockey

Doldisstjärnan får sola sig i rampljuset

Mika Zibanejad njuter av VM-livet med Tre Kronor. I kvartsfinalen mot Lettland börjar allvaret på riktigt. Forwarden är hoppfull.
– Vi har inte gjort en riktigt bra insats över 60 minuter, vi har en växel till.

Mika Zibanejad: ”Nu börjar det roliga. De här matcherna lever man för. Det är då man får visa vilken spelare man är.”
Mika Zibanejad kommer ut i pressfållan klädd i huvtröja med Tre Kronors emblem på. Fötterna är nedstuckna i ett par badtofflor med New York Rangers logotyp, som vittnar om vilken klubb som är 25-åringens arbetsgivare.
Tre Kronor har precis tagit ett lagfoto och haft ett lagmöte – mest för att stänga Rysslandsmatchen. Rensa bort den ur skallarna och fokusera framåt.
Efter idel segrar i VM är självförtroendet på topp.
Stockholmskillen har nyligen avverkat sin sjätte NHL-säsong och har nått en hög status med en årslön på 5,35 miljoner dollar.
”Vi vill ge rätt förutsättningar. Fotbollen är så enkel. Du behöver en boll och du kan spela överallt. Tyvärr är det inte samma sak med hockeyn.”
I sommarvarma Köpenhamn uppskattar Mika Zibanejad verkligen tillvaron. Tidigare var han kanske mest känd för att ha skjutit hem det svenska JVM-guldet 2012 i finalen mot Ryssland.
Nu sticker han ut i sitt första senior-VM och kan sola sig en smula i rampljuset. Mika Zibanejad prisar arbetsglädjen och kompisskapet i Tre Kronor. Och älskar inramningen.
– Den är fantastisk. Kolla trycket på läktaren. Min familj har varit nere och det kommer fler familjemedlemmar till matchen mot Lettland, säger Mika Zibanejad.
Om Tre Kronor försvarar sitt VM-guld från förra året blir det klirr i kassan för ungdomshockeyn i Stockholm, men även om det blir medalj av en annan valör.
Sveriges Rickard Rakell jublar med Mika Zibanejad efter gjort 1-2 under ishockeymatchen mellan Ryssland och Sverige under ishockey-VM den 15 maj 2018 i Köpenhamn.Bild: LUDVIG THUNMAN
Mika Zibanejads bror är den tidigare AIK-spelaren Monir Kalgoum, som numera är NHL-agent. Monir Kalgoum har gått ut med att han donerar 150000 kronor till ungdomshockeyn i Stockholm om det blir en ny guldfest. Så att fler får pröva på sporten.
Och det är något som ligger Mika Zibanejad varmt om hjärtat. Han vill få ungdomar med invandrarbakgrund att spela.
– Vi vill ge rätt förutsättningar. Fotbollen är så enkel. Du behöver en boll och du kan spela överallt. Tyvärr är det inte samma sak med hockeyn. Det är en skyldighet att alla hjälper till, säger Mika Zibanejad.
”De här matcherna lever man för. Det är då man får visa vilken spelare man är.”
Han själv har en pappa från Iran, mamma från Finland och är uppvuxen i 08-land.
– Jag pratar finska, engelska och svenska. Persiska förstår jag lite grann, men där måste jag hålla mig mer uppdaterad. Men så är det med språk, speciellt om du samtidigt bollar mig flera.
Vilket språk tänker du på?
– Både svenska och engelska.
Vilket språk är bäst att svära på, kan det vara finska?
– Ja, men även engelska. Det är ganska enkelt när man spelar där borta [I NHL]. Ibland blir man rätt frustrerad i båset och säger inte så fina ord. Så blir det när man blir lack, kommenterar Mika Zibanejad.
Mika Zibanejad.Bild: SIMON HASTEGÅRD
Han är uppvuxen med två vitt skilda mattraditioner, den finländska och persiska.
– Det är en kul variation och det får man kanske inte om båda föräldrarna är från Sverige, säger Mika Zibanejad.
I VM-sammanhang börjar man närma sig huvudrätten – med kvartsfinalen mot Lettland på menyn.
– Nu börjar det roliga. De här matcherna lever man för. Det är då man får visa vilken spelare man är, säger Mika Zibanejad.

VM:s poängliga inför kvartsfinalen

SpelareLandPoäng
1) Sebastian AhoFinland17 (9+8)
2) Patrick KaneUSA17 (6+11)
3) Teuvo TeräväinenFinland14 (5+9)
4) Connor McDavidKanada13 (5+8)
5) Rickard RakellSverige12 (6+6)
6) Cam AtkinsonUSA10 (6+4)
7) Pavel DatsiukRyssland10 (2+8)
8) Ladislav NagySlovakien10 (1+9)
9) Mika ZinabejadSverige9 (5+4)
10) Mikko RantanenFinland9 (4+5)
Gå till toppen