Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Lokal debatt: Lund behöver både fler och större friskolor

Socialdemokraterna maskerar dåligt sin ovilja mot föräldrars och elevers rätt att välja skola, skriver de fyra företrädarna för alliansen.Bild: Roald Berit
Svar på text av Per Almén, Sydsvenskan 10 maj.
Läs mer: Borgerligt dubbelspel kring friskolorna
Fristående gymnasieskolor behövs och skall vara välkomna till Lund. De fyller en viktig roll i vårt uppdrag att erbjuda bra gymnasieutbildningar. De kompletterar det kommunala utbudet och erbjuder konkurrens som stimulerar kvalitetsutveckling. Skolinspektionen har uppdrag att se till att de håller hög kvalitet och ger bra utbildning. I Lund ska alla skolor vara bra skolor.
Antalet ungdomar ökar i Lund och i Skåne. För 2025 är prognosen att ytterligare 1 800 söker till Lunds gymnasieskolor. Därför har kommunen beslutat att bygga en ny gymnasieskola, Hedda Anderssongymnasiet, med start från höstterminen 2018. Trots detta beräknas en brist på platser i de kommunala gymnasieskolorna. Diskussioner att det är dags att planera ytterligare en kommunal gymnasieskola har startat.
Lunds kommun behöver både fler friskolor och större friskolor för att kunna erbjuda utbildningsplatser åt alla. De kommunala gymnasieskolorna har gott rykte och antalet elever ökar kraftigt. Då är det inte rimligt att som Socialdemokraterna och övriga vänsterpartier i Lund hävda att de fristående gymnasieskolor, som vill utöka eller nyetablera sig i Lund, kan medföra påtagliga negativa följder på sikt för skolväsendet i kommunen. Fler fristående gymnasieskolor som ges tillfälle att etablera sig och växa de närmaste åren ger snarare ett välkommet tillfälle att öka variationen i gymnasieutbudet.
Socialdemokraterna maskerar dåligt sin ovilja mot föräldrars och elevers rätt att välja skola. Det är inte trovärdigt när de rödgröna i utbildningsnämnden väljer att tacka nej till de flesta friskoleansökningar med hänvisning argument som är mer baserade på vänsterideologi än på verklighet. I stället för att erkänna sin rädsla för elevernas rätt att välja skola hänvisar de till risk för tomma platser på kommunens egna skolor.
Vi har sett, och ser fortfarande, att allt fler elever söker sig till Lund eftersom vi har väldigt gott rykte och en god utbildning av hög klass. Låt oss fortsätta på den inslagna vägen!

Louise Rehn Winsborg

Moderata samlingspartiet

Ulf Nilsson

Liberalerna

Elias Grabka

Centerpartiet

Maria Gunnevik

Kristdemokraterna
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen