Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Resenärer utrymde tåg vid Hyllie på egen hand

Efter att ett tåg stått still utanför Hyllie en längre tid lämnade mängder av passagerare tåget på egen hand, då kaos rådde på delar av tåget. När passagerarna evakuerade tåget utan tillstånd stoppades tågtrafiken på linjen av säkerhetsskäl.
– Vi beklagar det som hänt och ska ta upp det med Trafikverket och försöka förstå hur man kan agera mycket snabbare, säger Mark Senzel vid Skånetrafikens pressjour.

Läsarbild: Thomas Rasmussen.
– Resenärer började gå av tåget utan att ha tillstånd. Det är väldigt farligt att lämna ett tåg som inte står vid en perrong. Vi var tvungna att stoppa trafiken förbi Hyllie, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.
Det var omkring 17.15 som tåget gick sönder. Någon form av fel på tåget ledde till att det inte längre fick ström. Vid 18-tiden lämnade hundratals passagerare tåget. Det gjorde att bland annat högtalarsystemet och klimatanläggningen slutade fungera.
Enligt resenärer ombord på tåget kom ingen information överhuvudtaget om varför tåget stod still – och till slut öppnade någon resenär upp dörrarna. Därefter började hundratals personer självmant gå från tåget.
En gravid kvinna fick åka i ambulans från platsen, det är dock okänt varför.Bild: Patrick Persson
– Folk började bryta upp dörrarna när folk svimmande. Det var 40 grader varmt och jag har aldrig varit på ett så fullastat tåg, säger resenären Ellinor Lindsten.
En annan resenär, Eva Holten, vittnade om att flera hundra personer rörde sig från tåget. Majoriteten gick ut från tåget mot en slänt och längs vägen.
– Vi var inlåsta i det här tåget. Ingen person har sagt något, ingenting i högtalare, ingen tågvärd har kommit. Där har vi suttit tills det började imma på fönstren, folk började få panik och dessutom har tåget innan inte gått. Vi har stått så tätt. Till slut bröt folk upp dörrarna och har klättrat ut, nu går vi här mot Hyllie, sa Eva Holten vid 18.30-tiden.
Hur många tror du att ni är som går där ute?
– 500, hur många som helst. Det är jättemånga. Det är en karavan, verkligen, sa Eva Holten.
Läsarbild: Eva Holten.
Även Ellinor Lindsten vittnade om brist på information.
– När dörrarna var öppnade började folk kolla ut och se om de kunde få någon information, men vi såg ingen tågvärd under hela resan. Då började folk gå ut ur tåget och upp för nån slags backe till en gräsplan, säger hon.
I samband med tågevakuering kan några resenärer ha gått ut längs spåren, till skillnad från majoriteten som gick ut via slänten och ned mot en vanlig väg. Tågtrafiken stoppades och Trafikverket meddelade att Öresundståget skulle bogseras in till Hyllie av ett annat tåg. Klockan 19.43 meddelade Skånetrafiken att tågen gick igenom Hyllie igen.
Räddningstjänsten bistod i räddningsarbetet på platsen.Bild: Patrick Persson
Två andra resenärer som fastnade på tåget var Elin Wirentoft och Caroline Lundquist. De satt längst bak på tåget och märkte inte särskilt mycket av kaoset.
Caroline Lundquist och Elin Wirentoft.Bild: Patrick Persson
De satt på det stillastående tåget i ungefär en timme.
– Vi satt allra längst bak och där var det knappt folk, så vi märkte ingenting. Det var konduktören som sa åt oss att vi skulle gå av tåget, säger Elin Virentoft.
Mark Senzel vid Skånetrafikens pressjour berättar att det är Trafikverket som tar beslut om ett tåg ska bärgas.
– Man hoppas man kan få dit ett lok så fort som möjligt och koppla på det tåget om det inte kan ta sig fram till stationen själv. Sedan drar man in det tåget på stationen på plattformen, och så kan alla gå av.
– Det man underskattade här var ett det var så varmt, och trettio minuter på ett tåg är väldigt lång tid jämfört med vad temperaturen är ute. Man väntade helt enkelt för länge med att påbörja en evakuering.
Även på Kastrup märktes tågstoppet av. Ersättningsbussar beställdes för de hundratals strandade resenärerna.Bild: Martin Andersson
Han säger vidare att i ett sådant här läge, när högtalarsystemet inte fungerar, så ska tågvärdarna informera resenärerna.
– Förmodligen var det uppemot 600 resenärer på det här tåget, det var rätt så packat, säger han.
– Man vill göra ett så bra jobb som möjligt och försöka svara på alla frågor. Men att gå igenom hela tåget tar tid. Det är förmodligen det som vi fallerade lite på, att man inte var tillräckligt snabb, säger Mark Senzel.
– Vi beklagar det som hänt och ska ta upp det med Trafikverket och försöka förstå hur man kan agera mycket snabbare, säger han.
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen