Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Centern vill avskaffa strandskyddet

Centerpartiet föreslår att det generella strandskyddet avskaffas. Det är inte rimligt att samma regler ska gälla i Arjeplog som på Marstrand, anser partiet. Bara i områden med stora naturvärden bör strandskyddet bevaras.

Landsbygden behöver mer frihet och mindre pålagor anser Centerledaren Annie Lööf. Arkivbild.Bild: Pontus Lundahl/TT
Behovet av strandskydd varierar kraftigt över landet. I Arjeplog skulle till exempel varje invånare kunna ha tre sjöar och mer än fem kilometer strand var att bosätta sig intill.
Förslaget är ett av flera som Centern presenterar inför Landsbygdsriksdagen som inleds på lördag i Örnsköldsvik. Samtliga partiledare utom Ebba Busch Thor (KD) är då på plats.
Enligt Centerledaren Annie Lööf behöver landsbygden mer frihet och inte mer pålagor. Förutom ett avskaffande av strandskyddet vill Centern förenkla byggandet utanför detaljplanerat område. Principen bör vara att det som inte är uttryckligen förbjudet ska vara tillåtet.
Andra förslag är att avskaffa bygglovskravet för företagslokaler knutna till gårdsbyggnader, liksom kravet på hotelltillstånd för pensionatverksamhet på landsbygden. I dag kräver det tillstånd från polisen.
Centern återupprepar också kravet att gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska tillåtas. Riksdagen uppmanade nyligen regeringen att återigen utreda den frågan.
Arrangörerna bakom Landsbygdsriksdagen är riksorganisationen Hela Sverige ska leva. De uppmanar politikerna att inspireras av norsk landsbygdspolitik.
– Precis som i Norge vill vi se differentierade arbetsgivaravgifter och möjlighet till avskrivning av studieskulder för landsbygdsbor. Vi vill att politiken skapar möjligheter för att bruka hela landet, och bygder som påverkas av vatten- och vindkraft ska få ersättning för detta. Det finns mycket i norsk politik att hämta idéer från, säger Åse Classon, en av Hela Sverige ska levas ordförande.
I sitt nya landsbygdspolitiska program som antogs i torsdags föreslår organisationen att alla de 75 förslag som den parlamentariska landsbygdsutredningen enades om ska genomföras. Man föreslår också ett förändrat skatteutjämningssystem så att alla kommuner får samma förutsättningar att ge rimlig service.
Det ska finnas polis, räddningstjänst och ambulans i alla landets kommuner.
Fakta

Landsbygdspolitiskt program

I sitt nya landsbygdspolitiska program föreslår Hela Sverige ska leva bland annat:

Genomför alla 75 förslag i den parlamentariska landsbygdsutredningen.

Förändra skatteutjämningssystemet så att alla får samma förutsättningar att ge rimlig service.

Se till att bredbandsmålet uppnås och satsa resurser på den digitala utbyggnaden.

Företag bör ha sitt säte och beskattas där de har sin huvudsakliga produktion.

Växla till lokal beskattning eller ge lokalsamhället ersättning för nyttjande av naturresurser i bygden.

Det ska finnas polis, räddningstjänst och ambulans i alla kommuner.

Se till att det finns en grundläggande välfärd i hela landet och undanröj hinder som försvårar lösningar på landsbygden.

Lätta på strandskyddsreglerna.

Hela Sverige ska leva bildades 1989 och består av en lång rad medlemsorganisationer, länsavdelningar och cirka 5 000 lokala utvecklingsgrupper såsom byalag, samhällsföreningar och intresseföreningar.

Källa: Hela Sverige ska leva

Gå till toppen