Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alexander Agrell: Karnevalsparty när konserterna drog igång

Karnevalens första stora konsert måste naturligtvis signalera 100 procent party.
Och få band inom räckhåll matchar den arbetsbeskrivningen bättre än Stockholmsbaserade Louisiana Avenue.

Sångaren Pär Stenhammar hoppade ut i publiken och satte ytterligare fart på partyt.Bild: Patrick Persson
Louisiana Avenue & Gunhild Carling
Stora scenen, Lundakarnevalen, 18/5
Gruppen har specialiserat sig på New Orleans-stilar och sätter tjusigt det där speciella rullande svänget, som liksom samtidigt är coolt tillbakalutat och hetsigt pådrivande. Gruppblåset är kaxigt och sångaren Pär Stenhammar, som bitvis agerar guide på resor till New Orleans, har förstås full koll på stans musik.
Alltså fick vi bland annat stiltrogna hyllningar till ett par av Louisianas pärlas stora söner, Professor Longhair och Fats Domino, i form av "Mardi gras in New Orleans" och "I'm ready", en "Let the good times roll" och den egna låten "Everybody go dancing", som i princip består av en refräng, snickrad för publiksång.
Pär Stenhammar på scenen i en typisk pose.Bild: Patrick Persson
Stenhammar har en bra röst, men han är lika mycket stämningshöjare och partyskapare som sångare; en man ständigt dansande och i rörelse som hela tiden kommunicerar med publiken och jobbar för att få upp trycket. Att ge sig ut i publiken på långdans med parasoll i handen var en effektiv, neworleansk gimmick.
Så visst blev det party. Publiken var bra med på allsång och allklapp och längst fram dansade ett gäng intensivt.
Halvvägs in i konserten dök Gunhild Carling upp med åtminstone hälften av sina instrument, plus steppjärn på skorna, och vred speciellt med sitt trombonspel upp intensiteten i det hela. Efter en svettdrivande och glad timme satte gänget ganska givet punkt med "When the saints go marching in".
Gunhild Carling bidrog, framför allt med sin trombon, till ökat tryck.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen