Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljöpartiet: Förbjud bilar på Klostergatan och tvinga bussarna att sänka farten

Privatbilisterna ska bort från Klostergatan och bussarna bara få köra i gångfart – sex kilometer i timmen. Istället ska det bli plats för bland annat uteserveringar. Det föreslår Miljöpartiet i ett utspel inför valet.

Emma Berginger (MP) och Axel Hallberg (MP) lanserade på fredagsförmiddagen förslaget att göra Klostergatan bilfri.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Klostergatan är en av Lunds viktigaste handelsgator, med mängder av butiker, caféer, restauranger och frisörer. Den har en stor potential – men potentialen uppfylls inte, säger kommunalrådet Emma Berginger (MP).
– Nu vill vi att Klostergatan ska bli bilfri och därmed mer trivsam, genom att man till exempel gör plats för uteserveringar. Fler människor ska kunna röra sig här, gå in i butikerna och ta en fika på en uteservering. Människorna ska helt enkelt få ta mer plats, fyller Axel Hallberg (MP), tvåa på Miljöpartiets valsedel i höst, i.
Bussarna ska få fortsätta att köra på gatan, men eftersom gatan föreslås bli gångfartsområde blir det i promenadfart, alltså max sex kilometer i timmen. Leveranser och behörighetstrafik (exempelvis boende) ska också tillåtas.
MP-utspelet ska vara förankrat hos Handelsföreningen, även om de två miljöpartisterna inte själva talat med alla handlarna på gatan.
– Handelsföreningen är positiv till ett gångfartsområde. Sedan finns det nog olika synpunkter, beroende på om man är en butik som upplever att man har kunder som kommer med bil. Men jag tror att många handlare underskattar att större delen av dem som handlar i Lunds centrum kommer till fots eller med cykel eller buss, säger Emma Berginger.
Exakt hur trafiklösningarna skulle se ut – eftersom andra gator i centrum så klart påverkas om Klostergatan stängs för bilar – kan MP-duon inte svara på i dagsläget.
– Man får fundera på vilka konsekvenser detta får för övrig trafikföring. Men vi tror att hela Lunds centrum skulle må bättre av att vi hade ett gångfartsområde på Klostergatan, säger Emma Berginger.
Och planerna på att någon gång lägga spårväg på Klostergatan, som det talats om tidigare, omöjliggörs inte.
– Det är faktiskt lättare att kombinera spårtrafik och fotgängare än busstrafik och fotgängare. I till exempel Strasbourg har man gångfartsområden som spårvägen går igenom. Det blir också väldigt tydligt för fotgängarna precis var kollektivtrafiken går. Men vi vet också att det inte kommer att byggas ny spårväg i Lund på ganska lång tid, säger Emma Berginger.
Gå till toppen