Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Nu drar Malmös brottsförebyggande program igång i fem områden

Bunkeflostrand och Möllevången är två av områdena som ska analyseras utifrån ett antal riskfaktorer. Syftet är att hindra Malmös barn från att hamna snett – redan i lågstadiet.
”Vi ska inte tappa en enda unge”, säger kommunalrådet Andreas Schönström (S).

Öresundsbron i soldis fotograferad från Bunkeflostrand, ett av de områden i vilket CTC-modellen nu införs.Bild: Johan Nilsson / TT
CTC, Communities that care, är ett brottsförebyggande analys- och styrverktyg som Malmö stad storsatsar på med fyra miljoner kronor per år.
Läs mer: Storsatsning mot kriminalitet – Malmö stad först i Europa att satsa på CTC
Målet är att redan i lågstadiet förebygga att barn och unga hamnar i kriminalitet.
–  Vi ska inte tappa en enda unge. CTC handlar om brottsprevention – vi kommer inte att hantera dem som redan begår brott. Istället handlar det om att skapa ett skyddsnät där vi fångar upp fler mycket tidigare, säger kommunalrådet Andreas Schönström (S) och fortsätter:
– Jag vet inte hur många lärare jag har träffat som har sagt: ”Redan när den här killen var 7-8 år gammal såg vi att det skulle gå illa för honom”. Det är precis vad det här handlar om. Vi ska fånga den killen eller tjejen redan där.
CTC-modellen införs nu i följande områden:
• Bellevuegården (innefattar Lorensborg, Stadion, Borgmästaregården, Flensburg, Södertorp och Ärtholmen)
• Bunkeflostrand
• Hermodsdal (innefattar Nydala, Gullviksborg och östra Söderkulla)
• Kirseberg (innefattar Segevång, Rostorp, Segemölla och Sege industriområde)
• Möllevången (innefattar Södervärn och Rådmansvången)
Bara ett enda av områdena – Segevång – känns igen från den femåriga satsning på områdesprogram för ett socialt hållbart Malmö som pågick mellan 2010 och 2015, och som omfattade Herrgården (på Rosengård), Holma/Kroksbäck, Södra Sofielund/Seved, Lindängen och Segevång.
Där områdesprogrammen utgick ifrån Malmös mest utsatta områden, är utgångspunkten med CTC-modellens fem utvalda områden en annan: Det handlar istället om att ge en spridning i staden, både geografiskt och sett till områdenas profiler.
– Det är bra att områdena har olika karaktär, och finns i olika delar av staden. Inom fem år ska modellen sjösättas i alla stadens områden, säger Mats Glans, som leder preventionsgruppen på Malmö stad.
CTC-analysen utgår från de risk- och skyddsfaktorer som finns i ett specifikt område.
– Ett av de stora misstagen jag tycker alla kommuner har gjort – och Malmö har definitivt gjort det – är att samma lösningar ska gälla överallt. Och vi har jobbat alldeles för kortsiktigt i form av projekt. CTC är på tio års sikt, säger Andreas Schönström.
Poängen är alltså att utgå från riskerna, inte de faktiska problemen.
– När problem har uppstått är det inte längre förebyggande. Då hanterar vi problem. Med CTC jobbar vi för att förhindra sex olika problemutfall: Våld, kriminalitet, drogmissbruk, psykisk ohälsa, sexuellt riskbeteende och skolmisslyckande, säger Mats Glans.
Möllevången, ett av de områden där det brottsförebyggande programmet CTC nu drar igång.Bild: Lars Brundin
Forskare på University of Washington, som ligger bakom hela CTC-modellen, har tagit fram ett antal riskfaktorer som leder till problembeteende och kriminalitet. Bland dem finns bristande anknytning till skolan, extrem fattigdom, tillgång till droger och vapen, och bristande uppfostringsfaktorer.
Riskfaktorerna enligt CTC.
– Det som är det unika med CTC är att modellen upptäcker det vi inte alltid ser som självklart. Ett område som Bunkeflo kanske inte har lika många riskfaktorer som andra områden. Men det finns där också, säger kommunalrådet Andreas Schönström.
Analysen ska leda till en konkret handlingsplan för varje område, där samarbete mellan kommun, skola, polis, näringsliv och föreningsliv är avgörande, enligt devisen ”det krävs en hel by för att uppfostra ett barn”.
– Vi är igång och rekryterar medarbetare som ska koordinera arbetet i varje område. Någon gång nästa år ska vi ha en färdig handlingsplan för varje område, säger Andreas Schönström.
Fakta

CTC

CTC – ”Communities That Care” är ett brottsförebyggande program som köpts in av Malmö stad från University of Washington.

CTC bygger på forskning inom fält som socialt arbete, folkhälsa, psykologi, utbildning, medicin, kriminologi och organisationsutveckling.

CTC utgår i varje lokalsamhälle från en elevenkät, som tillsammans med en riskanalys och en resursanalys leder fram till en lokal handlingsplan.

Fyra miljoner kronor är avsatta årligen för satsningen.

Gå till toppen