Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Personligt ansvar krävs inom vården för att patienterna ska vara säkra

Patienten och anhöriga skall veta vem som tar ansvar, skriver Björn Zarén.Bild: isabell Höjman/TT
Trots framsteg inom medicinen så avlider människor i sepsis varje år. Inte sällan är det unga, tidigare friska personer. En aggressiv form av sepsis kan te sig som en ostoppbar eldsvåda som ödelägger organ efter organ. Varje gång det sker drabbas nära och kära, men även sjukvårdspersonal, av stor sorg. Det leder också till funderingar om dödsfallet hade kunnat undvikas.
Läs mer: Hennes gravida dotter dog efter missfall
Den 13 maj berättas i Sydsvenskan om ett sådant här tragiskt dödsfall och om utredningen efteråt. Något som inte tas upp närmare är vilket personligt och professionellt ansvar de inblandade sjukvårdsanställda har. När en läkare ordinerar kontroll av vitala kroppsfunktioner som temperatur, andning, puls, blodtryck och syremättnad i blodet så görs ju det för att man på ett tidigt stadium skall kunna upptäcka tillstötande komplikationer, till exempel sepsis eller blödning, efter en operation och för att man skall se att insatt behandling påverkar patientens tillstånd på ett positivt sätt. Att de ordinerade kontrollerna utförs kan vara direkt livsavgörande.
I det beskrivna fallet gjorde man inte kontrollerna vid rätt tid och personalen verkar inte ha vetat vem som skulle sköta övervakningen. Detta verkar mycket oprofessionellt. Om en ordination ter sig svår att utföra, svårförståelig eller kanske till och med felaktig så måste ju den ordinerande läkaren kontaktas. Att bara låta bli att genomföra ordinationen är mycket allvarligt!
Det är naturligtvis bra att detta tragiska dödsfall leder till sepsisutbildningar och ett allmänt ökat medvetande om sepsis. Viktigare än att inrikta sig på enskilda sjukdomsdiagnoser torde vara att klargöra hur man arbetar tillsammans på ett tydligt och klart sätt och hur ansvarsförhållandena ser ut för olika personalkategorier. Det är alltid viktigt att det tas ett personligt och yrkesmässigt ansvar för patienten så att rätta ordinationer ges och genomförs. Patienten och anhöriga skall veta vem som tar detta ansvar.
Att i utredningar om misstag inom vården enbart tala om att kliniken eller sjukhuset har vidtagit vissa åtgärder leder inte säkert till att vården blir mindre riskfylld. Utbildning är självklart ett måste, till det skall fogas ett engagerat och personligt ansvar för varje patient.

Björn Zarén

Lund, leg läkare, MD, tidigare överläkare anestesi och intensivvård
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen