Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tiggeriförbudet i Vellinge ska prövas i högsta instans

Frågan om tiggeriförbudet lever vidare. Efter tre avslag får Vellinge prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen.
– Domen blir ett prejudikat, säger justitieråd Henrik Jermsten.

Tiggerifrågan i Vellinge tas upp i Högsta förvaltningsdomstolen.Bild: Björn Lindgren/TT
Kan en kommun reglera passiv pengainsamling genom lokala ordningsföreskrifter? Den frågan har gjort att Högsta Förvaltningsdomstolen nu har beviljat prövningstillstånd för Vellinges överklagande om det mycket omdebatterade tiggeriförbudet.
– Vi tycker att frågan är intressant nog för att meddela prövningstillstånd. Det gör vi om något är rättsligt osäkert, inte prövat tidigare eller berör fler än de som är direkt berörda av ett visst ärende. Då blir det prejudikat, ett vägledande avgörande som kan vara till nytta för rättstillämpningen för andra mål och ärenden, säger justitieråd Henrik Jermsten.
Frågan har valsat runt i de rättsliga instanserna sedan i oktober när länsstyrelsen stoppade Vellinges beslut att införa ett lokalt förbud.
En återkommande kritik i flera instanser är att kommunen inte kunnat underbygga att det finns en problematik i Vellinge. Vellinge kommun har kontrat med att länsstyrelsen, som först lyfte argumentet, har höjt kraven i tiggerifrågan jämfört med hur man resonerar i andra frågor.
– Jag ansåg det viktigt att pröva frågan hela vägen för att få ett beslut i högsta instans. Det kommer vi att få nu, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.
Hon ställer sig frågande till hur Moderaternas förslag att införa ett nationellt tiggeriförbud har hanterats på riksplanet.
– Justitieutskottet motiverar att det inte behövs ett nationellt förbud med hänvisning till att det redan är möjligt i ordningsstadgan. Men så enkelt är det inte. Det har hela vår process visat. Nu ställs frågan på sin spets, säger Carina Wutzler.
Sveriges kommuner och landsting bereds också tillfälle att lämna ett yttrande. Det ska ha kommit in till rätten senast den 13 augusti.
Fakta

Detta har hänt

Frågan om ett lokalt tiggeriförbud lanserades av Vellingemoderaterna i mitten av augusti och förslaget har backats upp av både Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Vellinge kommun beslutade i kommunfullmäktige den 20 september förra året att införa ett förbud mot tiggeri inom vissa områden i Vellinge, Skanör och Höllviken.

Men den 23 oktober upphävde länsstyrelsen beslutet med hänvisning till att själva insamlandet av pengar inte orsakat störningar i den allmänna ordningen.

Därefter har överklagandet fått avslag både i förvaltningsrätten och kammarrätten.

Gå till toppen