Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Det kom ett brev om karnevalen – för 110 år sedan när Uarda uruppfördes

Bild från Uardaspexets uruppförande 1908, under samma karneval som Ellen Asker besökte.
Jag håller på att renskriva gamla brev som min farmor har skrivit. Idag är det ju många som inte kan tyda gammal skrivstil. Därför känns det som en nödvändighet att renskriva dessa brev om man vill att yngre generationer ska kunna ta del av innehållet.
Läs också Vi hjälper dig minnas tidigare Lundakarnevaler
Läs också Bildextra: Lundakarnevalen genom tiderna
Jag hittade ovanstående brev som kanske kunde vara av intresse i dessa karnevalstider. Min farmor Ellen Asker, född 1882, var på besök hos två av sina bröder som bodde i Lund. Året var 1908 och hon beskriver sina intryck från karnevalen detta år för sin man, rektor Nils Asker i Ängelholm. Detta år uruppfördes spexet Uarda. Karnevalsfilmen Lejonjakten finns även tillgänglig på nätet.
Det känns roligt att veta att min farmor, som jag aldrig har träffat eftersom hon dog tre år innan jag föddes, var karnevalsbesökare för så många år sedan. Själv tror jag mig inte ha missat att i varje fall se tåget under någon karneval sedan 1954 då jag, fem år gammal satt på min fars axlar vid Lunds central, ett tydligt barndomsminne. I år, under min sjuttonde karneval, kommer jag att besöka spex och show.

Lena Asker-Árnason

Lund
Lund den 14 maj 1908
Käre lille Nisse!
Resan hit gick bra. Vid framkomsten var Kurre nere och tog emot mig vid stationen. På tisdagen kom Edith och igår på morgonen Märta Borgström.
Igår, den stora karnevalsdagen, var vi först uppe hos Sofi Söderberg för att från hennes fönster se på tåget. Det var dock så långt ifrån, att man visserligen kunde se människorna, men inte följa programmet.
Du var inte med i tåget, men i programmet står ”Fritiof och Ingeborg, moderna samskolebarn”, men jag kunde ej, trots ivriga efterspaningar upptäcka dem. Skanörs skolråd (stod det i programmet) var för gräsligt att skåda, däremot tror jag att ett mycket långt fruntimmer med glasögon, matroshatt och mycket snävt åtsittande svart satinklänning, skulle föreställa Adéle.
Du kan inte tro hur det slogs med konfetti. Även jag hittade en påse, som jag sedan använde till självförsvar.
Edith och jag var på förmiddagen på konserten i universitetets aula. Där skulle du varit med, Nisse!! De sjöng många vackra bitar, där ibland ”En glad trall” och ”Hör oss, Svea” tog priset.
Inne på området var vi och såg, spexet, varietén och biografen. Det var rätt roligt alltsammans, mest därför att man överallt fick höra studentsång. Vacker friluftsmusik trakterade Södra Skåningarna. För övrigt tror jag aldrig att jag har sett så mycket folk och så extravaganta toaletter. Jag tror, om jag gått med ett upp- och nervänt ”postelin” på huvudet, skulle det inte väckt någon nämnvärd uppmärksamhet.
Här ska vara förmiddagskalas först idag, och sedan ska här visst vara några på kvällen också. Dock ska det inte bli något större kolifej av.
Nu gapar Edith och vill ha brevet med sig. Därför adjö, käre min lille man och kyss mina pågar och hälsa min kära mor från din egen lilla tös.
Ellen
Gå till toppen