Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Max Wiman: Ett litet steg för mänskligheten, men ett ganska stort steg för jämställdheten

Skabersjö IF tränar 1980.Bild: Drago Prvulovic
Det är på några dagar när 40 år sedan jag skickades ut för att bevaka min första fotbollsmatch överhuvudtaget live, med de då framgångsrika kvinnorna i Skabersjö IF.
Det fanns väl en viss skepticism bland rutinerade kollegor.
För mig som hungrig 20-åring var det inget konstigt. Det var fotboll rätt och slätt, precis som basket och volleyboll var samma sport oavsett om killar eller tjejer spelade.
Det var en annan tid, främmande för många senare generationer. Det fanns inga mobiler, den första kommersiella persondatorn hade kommit året före, ingen hade en aning om att internet skulle komma – och det sändes ingen allsvensk fotboll på våra två tv-kanaler.
Jo, höjdpunkten var bilderna i Sportspegeln. Från en match eller möjligen två. Herrar alltså. På damsidan fanns ingen allsvenska, det fanns fyra regionala serier. Och få bilder.
Matcherna i Skabersjö och på Stadion med IFK Malmö blev fler, Sydsvenskan bevakade Nordiska mästerskapen i Vejle och Malmö FF gjorde stor entré. Under sin epok slutade man aldrig sämre än trea i den allsvenska för damer som startade först 1988.
Utvecklingen var fascinerande att följa, vet inte hur många hundra matcher jag sett genom åren.
Vi jobbade allt hårdare på Sydsvenskan generellt för att skapa en jämställdare tidning, vi hade allt bättre diskussioner. Prestationen skulle vara den avgörande faktorn, inte könet, inte med självklarhet intresset – även om det givetvis alltid kommer att påverka.
När Sydsvenskan tog över Diamantbollen vid Arbetets tragiska nedläggning år 2000, togs ytterligare ett steg.
Självklart finns alltid mer att göra, misstag begås, utvecklingen går för sakta, men samtidigt har vi mycket att vara stolta över.
För att uttrycka det lite elakt – medan många av de idrottsintresserade Malmöborna missade alla världsstjärnorna som kom till stan och spelade fotboll, fick de möta dem i Sydsvenskan; granskade i matcher, hyllade för framgångar och i en mängd öppenhjärtiga intervjuer.
Fotbollens Europa förändras, de stora stjärnorna spelar i dag i Manchester City, Barcelona och Lyon. Men nu finns möjligheten att se mer av kommande stjärnor.
Från och med nu kan ni följa varje match – hemma och borta – med LB07 och FC Rosengård i direktsänd tv.
Medan de stora elefanterna tar ett ytterst begränsat publicistiskt ansvar och bara pekar på ekonomi och tittarsiffror och Svenska fotbollförbundet knappast pushar på och än i dag tycker det är lämpligt att serierna heter Allsvenskan och Damallsvenskan, tar alltså vår tidning nästa steg.
Från och med den här helgen kan ni se samtliga FC Rosengårds och LB07:s allsvenska matcher på sydsvenskan.se.
Hade någon för 40 år sedan – där ute på Skabersjö ip – gett det framtidsscenariot, hade förstås ingen trott på det.
Nu reagerar säkert någon och säger "ja, ja, men ni sänder Torn och LBK herrar på en lägre nivå, division 1, också". Men i den matematik jag lärde mig en gång kunde aldrig plus och plus bli minus.
Som sagt – det går långsamt framåt, men det är en sådan här dag man är extra stolt att jobba på Sydsvenskan.
Ett litet steg för mänskligheten, men ett i vår lokala värld ganska stort steg för jämställdheten.
Gå till toppen