Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Lokal debatt: För att nå framgång i skolan krävs kreativa lösningar

Vi är övertygade om att vi kan hitta sätt att vända utvecklingen i Kävlinges skolor genom att vara kreativa och göra inte bara det som skollagen föreskriver, utan mer, skriver Johan Ericsson (M) och Patrik Bengtsson (M).Bild: KATARZYNA KORZA / TT
Svar på Camilla Mårtensens (L) inlägg från den 17 maj.
Läs mer: Resurserna ska göra största möjliga nytta för varje elev
Alla elever i skolorna runt om i kommunen ska nå kunskapsmålen. De elever som behöver mer resurser för att lyckas ska få det, det är vi alla överens om.
Det vi, och Moderaterna i Kävlinge, vill är att det ska finnas extra incitament, en kvalitetspeng, för skolorna att lyckas ännu bättre. Det behöver inte nödvändigtvis handla om att premiera de skolor som har högst meritvärde. Det kan lika gärna handla om att titta på relativa förbättringar, trivseln hos eleverna eller nöjdheten hos föräldrarna. Det handlar om att införa ett kvalitetsdrivande incitament, och det ska gälla för alla skolor i kommunen oavsett huvudman eller driftsform. Det ska vara lika för alla.
Om sen incitamentet ska, eller ens kan, knytas till skolpengen är inte själva poängen. Det handlar om en enkel och tydlig uppsida för den verksamhet som når de kvalitetsmål som är uppsatta.
Politik är att vilja. Vi vill att skolorna i kommunen ska bli bättre. De är verkligen inte dåliga men de kan bli bättre. Dessvärre har utvecklingen gått åt fel håll de senaste fyra åren. Det vill vi moderater ändra på.
Det finns lagstiftning och regelverk som reglerar det mesta. I det flesta fall syftar dessa regelverk till att säkerställa en lägsta nivå. Vi är övertygade om att vi kan hitta sätt att vända utvecklingen i Kävlinges skolor genom att vara kreativa och göra inte bara det som skollagen föreskriver, utan mer. Ska vi lyckas med det kan vi inte ge upp vår vilja och vision så fort det kommer hinder i vägen. Då får man fundera ett varv till för att hitta lösningar för att uppnå det man vill.
Förra sommaren räknades hyrorna om för de kommunala skolorna och förskolorna och de interna hyrorna sjönk. Som en följd av detta sjönk ersättningen till friskolor och privata förskolor i kommunen. Intäkterna för dessa verksamheter skulle med kort varsel sjunka med betydande belopp.
Det fanns inget att göra var beskedet, ”vi följer bara lagstiftningen”. Det var fel, det fanns visst saker att göra. Efter protester från allmänheten och politiska påtryckningar från den moderata gruppen visade det sig att det gick visst att göra något så att dessa skolor och förskolor inte drabbades av detta plötsliga intäktsbortfall.
Politik är att vilja. Vill man inte särskilt mycket kan man alltid luta sig mot att man följer lagstiftningen. Det är kanske just därför Camilla Mårtensen representerar ett parti som vill förstatliga skolan – då behöver inte lokala politiker anstränga sig för att lyckas med uppdraget att förbättra skolan.

Johan Ericsson (M)

Ordförande i tekniska nämnden i Kävlinge

Patrik Bengtsson (M)

Vice ordförande i bildningsnämnden i Kävlinge
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen